Judith Stegen
Judith Stegen is webredacteur voor Eos.
Meest behandelde onderwerpen:
Waarom sommige vogels ‘handig’ zijn met hun poten
Sommige vogels zijn behendig met hun poten. Wetenschappers hebben ontdekt waar die vaardigheid vandaan komt.
Kwallen hebben geen brein, maar kunnen toch leren
Leren uit eerdere ervaringen vereist een brein, toch? Nieuw onderzoek naar kwallen trekt die veronderstelling in twijfel.
Wat bepaalt hoe je stemgeluid klinkt?
Hoewel sprekers van dezelfde taal elkaar goed kunnen begrijpen, heeft iedereen haar of zijn eigen stemgeluid. Hoe ontstaan die verschillende stemmen?
Waarom Nederlanders met ziektes schelden
‘Kankerhoer!’, ‘Teringlijer!’, ‘Krijg de klere!’. Sprekers van het Nederlands kunnen kiezen uit een breed arsenaal aan ziektes om mee te schelden. Vooral vloekers in het midden en noorden van Nederland doen dat, al komt het fenomeen tegenwoordig ook in Vlaanderen voor. Waar komt dat vandaan?
Moordende roofslakken hebben beperkte impact, blijkt uit resultaten van Grote Schelpenteldag
Zaterdag vond de zesde editie van de Grote Schelpenteldag plaats. De resultaten laten interessante regionale verschillen zien.
Meer dan 80.000 schelpen geteld tijdens Grote Schelpenteldag
Ondanks de felle wind telden afgelopen zaterdag ruim tweeduizend deelnemers schelpen aan de Belgische, Nederlandse en Franse kust.
Glaskikker verstopt rode bloedcellen in lever
Glaskikkers beschermen zich tegen roofdieren door doorzichtig te worden tijdens hun slaap. Ze doen dat door hun rode bloedcellen tijdelijk in hun lever te ‘verbergen’.
Meer ponden voor herdershonden
De honden die veehouders inzetten om hun dieren te hoeden, werden steeds groter. Zo konden ze zichzelf en het vee beter beschermen tegen roofdieren.
Hogere temperaturen, minder slaapuren
Sommige mensen maken zich zozeer zorgen om de klimaatverandering dat ze ervan wakker liggen. Anderen kunnen de slaap niet vatten dóór de klimaatopwarming.