
Lucas Mergan
Lucas Mergan is postdoctoraal onderzoeker aan de faculteit Dierenfysiologie en Neurobiologie van de KU Leuven. Hij is co-host van de podcast Pioniers van de Wetenschap en beheert de Instagram-pagina van het lab waar hij onderzoek doet: https://www.instagram.com/mcwormface/
Meest behandelde onderwerpen:


Gezond oud dankzij onderzoek… in een worm?
Je zou het op het eerste zicht niet zeggen, maar wormen en mensen hebben verbazingwekkend veel met elkaar gemeen - van genen tot gedrag. We worden ook op een gelijkaardige manier oud. Uit experimenten op een microscopische worm kunnen we dus bijleren over ons eigen verouderingsproces, om zo te streven naar gezonde veroudering in de mens.
Wetenschapscommunicatie: durven en doen
Over de afgelopen jaren leerde ik tijdens mijn doctoraat en postdoc het één en ander over wetenschapscommunicatie. Hier introduceer ik de grootste wedstrijden van Vlaanderen voor zij die graag een uitdaging aangaan, en sluit ik deze blogreeks af met enkele tips om je outreach naar een hoger niveau te tillen.

Wetenschapscommunicatie: verhalen in woord en beeld
Wetenschapscommunicatie kent vele vormen – misschien las je al over sociale media of evenementen in mijn vorige blogs. Hier leid ik je verder doorheen mijn scicomm-verhaal, met een focus op artikels, podcasts en video’s.

Wetenschapscommunicatie: van mens tot mens
In een vorige blogpost vertelde ik hoe mijn outreach-avontuur startte met een inspirerende summer school en het oprichten van een Instagramprofiel voor mijn labo. Hier leid ik je verder doorheen mijn ervaringen met wetenschapscommunicatie, om je een beter idee te geven van de verrassend diverse mogelijkheden om je onderzoek in de spotlight te brengen.

Wetenschapscommunicatie: waar te beginnen?
Er wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan wetenschappelijke outreach, en je kan als onderzoeker niet langer in je ivoren toren blijven zitten. Maar hoe pak je dat aan? Hier deel ik met plezier mijn scicomm-ervaringen, om je op weg te helpen bij je eigen outreach-avontuur.
Toxische pesticiden vervangen door dansende wormpjes?
Je eigen bio-groenten telen kan deze tijd van het jaar een aanlokkelijke hobby lijken. Maar als je beslist pesticiden achterwege te laten kan je je ook verwachten aan beschadigde wortels, aangevreten blaadjes en opgepeuzelde vruchten. Gelukkig is er een alternatief: parasitaire wormen inzetten om ongewenste beestjes te bestrijden!