Michaël Aussems
Meest behandelde onderwerpen:
Waarom de Noordpool koud moet blijven
Onder het Noordpoolijs liggen enorme voorraden gas. Dat kan heel wat winst opleveren. Maar de negatieve gevolgen van het verder afsmelten van het ijs zijn veel groter, zowel ecologisch als financieel.
De prijs van warm weer
De aanhoudende hitte heeft een ernstige keerzijde: verhoogde ozonconcentraties. Waar komen die vandaan en wat kunnen we er tegen beginnen?
Nieuwe vogelgriep minder besmettelijk dan Mexicaanse griep
Het H7N9 virus heeft het potentieel om erg besmettelijk te zijn onder zoogdieren, wijst een voornamelijk Chinese studie uit. Toch moeten we ons voorlopig nog geen zorgen maken, aangezien het virus de stap naar overdracht tussen mensen nog niet heeft gezet.
Menselijke labratten
Der Spiegel bracht deze week aan het licht dat ruim vijftigduizend inwoners van de voormalige DDR zonder dat ze het wisten proefkonijnen van westerse farmaceutische bedrijven waren. Dit Duitse geval is lang niet het enige in de geschiedenis van het klinisch onderzoek.
40 jaar Skylab, Amerika’s eerste woonst in de ruimte
Deze week is het precies 40 jaar geleden dat de VS hun eerste ruimtestation in een baan om de aarde brachten.
Curiosity ontwaakt met somber toekomstperspectief
Op 2 mei ontwaakte de Marsrover uit zijn verplichte slaap, om enkele dagen later te ontdekken dat de zoektocht naar sporen van leven er niet makkelijker op is geworden.
Proba-V: de wereld in een kubieke meter
ESA’s VEGA-raket vertrekt binnenkort vanop de lanceerbasis in Kourou, in Frans-Guyana. Aan boord: Proba-V, een kleine satelliet van Belgische makelij, en met een ambitieuze missie. Eos stak zijn licht op bij de constructeurs.
DNA wentelt al zestig jaar
Het is deze week precies zestig jaar geleden dat de dubbele helix – de wenteltrap – van ons DNA werd gepubliceerd. Een terugblik op die spannende ontdekking.
Bultrugwalvis kent tradities
Onderzoekers stelden vast dat er binnen afzonderlijke walvispopulaties tradities ontstaan die sociaal worden aangeleerd en doorgegeven, soms zelfs over populatiegrenzen heen.