Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Beter een koekoek in je nest
Een koekoeksjong in je nest is niet altijd slecht nieuws voor broedende kraaien. De jonge nestparasieten pikken dan wel het voedsel van hun kroost in, maar beschermen tegelijk het nest tegen roofdieren.
Vissers vangen niet alleen vis
Overbevissing treft niet alleen de visbestanden. Ook zeeschildpadden, allerhande zeezoogdieren en zeevogels belanden in groten getale aan een vishaak of in een visnet. Een grootschalige studie legt voor het eerst de vinger op de wonde.
Mos dat 1.500 jaar bevroren was leeft verder in het lab
Britse onderzoekers hebben mos uit een 1.500 jaar oude ijslaag weer tot leven gewekt, waarna het gewoon verder groeide. Het bewijst dat mos lange ijstijden kan overleven.
Walvissen zien al minstens 28 miljoen jaar in echo's
Een recent ontdekte, verre voorouder van de dolfijn beschikte al over het vermogen om zichzelf en prooien op basis van echo’s te lokaliseren. Het fossiel bewijst daarmee dat echolocatie veel ouder is dan gedacht.
Simulatie biedt inzicht in ontstaan leven
Britse onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om de processen die aan de basis lagen voor het leven op aarde te simuleren. Zo kunnen de wetenschappers beter inschatten of leven op een andere planeet mogelijk is.
Sponzen gaven oceanen zuurstof
De eerste dieren gaven de oceaan zuurstof, en niet andersom.
Camoufleren of extreem opvallen?
In de dierenwereld schreeuwt een felle huidskleur: eet me niet op, ik ben giftig! Ook sommige niet-giftige dieren maken er gebruik van door hun giftige tegenhangers te imiteren. Maar op de evolutionaire weg ernaartoe gaat het soms mis, blijkt uit een studie.
Nieuwe 'ozonvreters' ontdekt
Nederlandse wetenschappers hebben in de atmosfeer vier nieuwe gassen ontdekt die de ozonlaag aantasten.
Handel in bedreigde soorten aan banden
De handel in bedreigde soorten wordt al veertig jaar gereguleerd door de organisatie CITES. Maar die botst op limieten.
Zendertjes leggen route babyschildpadden bloot
Onderzoekers hebben met zendertjes het migratiepatroon van babyschildpadden blootgelegd. Het was tot nu toe onduidelijk waar ze precies uithingen.
Plant vertoont complex gedrag
De plant berberis kan zijn eigen zaadje afstoten om de strijd met een parasiet te winnen. Een vorm van complex gedrag, zeggen Duitse wetenschappers.
Wat houdt vliegende slangen in de lucht?
Vliegende slangen doen hun naam alle eer aan. Maar hoe blijven ze in de lucht? Bekijk de video.
Virus na 30.000 jaar weer actief
In de diepe ijslagen van Siberië hebben onderzoekers een 30.000 jaar oud virus aangetroffen. Het blijkt nog actief.
Hommelbijen: de hoogvliegers van het dierenrijk
Uit labtests blijkt dat hommelbijen hoger dan de Mount Everest kunnen vliegen. De lage luchtdichtheid compenseren ze door de hoek van hun vleugelslagen te vergroten.
Tonijnenhart lijdt door olieramp
Euthanasie op ‘overtollige’ dieren ook bij ons
Dat dierentuindieren, zoals giraf Marius uit de zoo van Kopenhagen, worden gedood omdat er geen plaats meer is, komt geregeld voor in Europa. Ook in de Lage Landen.
Darwin is jarig en krijgt … een kever
Een Amerikaanse insectenkenner heeft een nieuwe keversoort beschreven en prompt vernoemd naar de ontdekker: Charles Darwin.
Neushoorns op de Noordpool
Neushoorns en mammoeten konden ooit leven op de Noordpool dankzij proteïnerijke plantjes, ruigtekruid genaamd.