Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Waarom is het zo droog?
Het is droog… heel droog. Momenteel zelfs droger dan recordzomer 1976. Droogte komt alsmaar vaker voor, en dat zal niet meteen veranderen. Daar zorgt de klimaatverandering wel voor.
Bedreigde zoogdieren mijden de mens
Door de bevolkingstoename hebben mensenschuwe zoogdieren extra bescherming nodig.
Eilandvogels hebben grotere hersenen
Vogels op eilanden zijn vaak vindingrijk bij tekort aan voedsel, maar kwetsbaar voor roofdieren.
Zo maak je zélf een fossiel
Benodigdheden: een beetje klei, een metalen buisje, een oven, een hogedrukpan, en natuurlijk stukjes plant of dier.
Bacterie barst van optimisme
Zelfs in tijden van honger bouwt E. coli zijn stofwisselingsapparaat verder uit.
Vissen ruiken minder goed in verzuurde oceaan
De verhoogde concentratie aan koolzuur in de zee tast de reukzin van zeebaarzen aan.
Gras houdt koolstof beter vast dan bos
In een stabiel klimaat kunnen bossen en houtachtige struiken meer CO2 vasthouden, maar door brand en droogte raken ze die ook snel weer kwijt.
Heeft Vlaanderen te veel vee?
We halen de klimaatdoelstellingen van Parijs enkel als we de veestapel afbouwen. Dat schrijft Bond Beter Leefmilieu in De Standaard. Vrijwel nergens zitten zoveel varkens, koeien en kippen op zo’n beperkte oppervlakte als in Vlaanderen en Nederland.
Deze dolfijn duikt het diepst
Sommige tuimelaars duiken zo diep en komen zo snel weer boven dat ze, normaal gezien enorme decompressieverschijnselen zouden moeten vertonen. Maar hun bloedsomloop is erop voorzien.
Toch niet zo ontoegankelijk: uitheems zeewier bereikt de Zuidpool
Zeestromingen en wind maken de kust van Antarctica moeilijk bereikbaar vanuit alle richtingen. En toch spoelt er af en toe iets aan op de Zuidpool.
Vanwaar komt de geur van regen?
Soms kan je de regen ruiken. Hoe komt dat?
Hoe duurzaam is de vis op ons bord?
We eten steeds meer verse vis. Ondanks een prijsstijging van 6 procent, kochten we in 2016 twee procent meer verse vis dan in het jaar daarvoor. Wat is de ecologische impact?
Ratten houden lelijk huis in koraalrif
Koraalriffen rond de Chagosarchipel, ten zuiden van de Malediven, hebben last van een ongewone vijand: ratten. Via een omweg weliswaar. Ratten decimeren er de vogelpopulatie, die het koraal met uitwerpselen voedt.
Mastodont van de Pyreneeën opgegraven
Franse archeologen hebben voor het eerst een volledige schedel opgegraven van de Gomphotherium, een olifantachtige die miljoenen jaren geleden al het loodje heeft gelegd.
Oudste fossiel kleurpigment gevonden
In gesteente van meer dan een miljard jaar oud vonden wetenschappers sporen van fycocyanine terug, de ‘chlorofyl’ van blauwalgen.
Drone herkent zieke olijfbomen
De Xylella-bacterie teistert al jarenlang olijfboomgaarden in Zuid-Europa. Met vroegtijdige opsporing kan de op handen zijnde epidemie een halt worden toegeroepen.
De vele levens van het Great Barrier Reef
Het grootste koraalrif ter wereld heeft er al een tumultueuze geschiedenis opzitten. Vijf keer stond het rif op het randje van de dood, voornamelijk als gevolg van een stijgende (én dalende) zeespiegel.
Tropisch bos op de barbecue
Waar komt onze houtskool vandaan? Nog te vaak uit de tropen, waar de productie tot (illegale) ontbossing leidt. Dat blijkt uit een onderzoek van WWF.