Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Het wordt te warm voor topwijn
Klimaatverandering breng wijnkwaliteit in het gedrang.
Planten houden adem in
Planten zijn in staat hun ademhaling aan te passen aan hogere temperaturen en dragen daardoor minder bij aan de klimaatverandering dan gedacht.
Op zoek naar gezonken schepen met satellietbeelden
Er zouden naar schatting drie miljoen wrakken op de zeebodem liggen.
Ooievaars verkiezen vuilstorten boven trek naar Afrika
Ooievaars zijn verslaafd aan junk food dat ze vinden op vuilnisbelten. Daarom trekken de vogels in de winter niet meer naar Afrika.
Planten op reis langs bergwegen
Wegen helpen ons om van punt A naar punt B te reizen. Daarvoor zijn ze bijzonder nuttig, en dat is dan ook de reden dat de mens zoveel tijd en energie heeft geïnvesteerd om een wegennetwerk aan te leggen dat zich uitstrekt over de hele wereld, met uitlopers tot in de verste woestijn en op de hoogste berg.
Lossen plastic-etende bacteriën ons afvalprobleem op?
Japanse wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die plastic kan eten.
Zo fotografeert u bloemetjes en bijtjes
Macrofotografie, heel gedetailleerde close-ups van bloemen over insecten tot dauwdruppels, lijkt op het eerste gezicht iets voor specialisten. Toch kan je ook als beginner al snel knappe resultaten boeken, en dat zonder speciaal materiaal aan te schaffen.
Minder voedselverlies dankzij betere identificatie van parasieten
Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben met collega’s uit Nederland en Nigeria de identificatie verbeterd van wormpjes die als parasieten op planten leven en daar ziektes veroorzaken.
In de toekomst meer neerslag voor zowel natte als droge gebieden
In de komende jaren zal hevige neerslag niet enkel toenemen in natte landen zoals België en Nederland, maar ook in droge gebieden als Afrika. Doordat de infrastructuur daar niet aangepast is aan hevige neerslag, heeft een kleine stijging al grote impact.
Blijft ‘kankerverwekkend’ glyfosaat toegelaten?
De Europese Commissie buigt zich over de vraag of de onkruidverdelger glyfosaat de komende 15 jaar nog mag worden gebruikt.
Goudjakhals gespot op de Veluwe
De hondachtige is betrapt met een cameraval tijdens een onderzoek naar terreingebruik van hoefdieren.
Hoeveel mogen we nog uitstoten?
Als we de opwarming van het klimaat willen beperken tot twee graden Celsius, mogen we nog 590 tot 1240 miljard ton CO2 uitstoten. Dat is een pak minder dan huidige schattingen.
'Vooral ons consumptiegedrag stuurt de klimaatverandering'
België en Nederland vervuilen minder dan China en India, maar die landen vervuilen wel hoofdzakelijk om onze consumptiegoederen te produceren.
Zoniënwoud wordt wild
Zoniënwoud treedt toe tot het European Rewilding Network.
Heeft u 'de baard van Koning Winter' al gezien?
Als u veel geluk heeft, ziet u dit weekend tijdens een boswandeling misschien wel "de baard van Koning Winter". Onze weerman Tom Elegeert legt uit hoe dit zeldzame fenomeen ontstaat.
Microplastics richten ook schade aan op land
In grote hoeveelheden veroorzaken microplastics niet enkel problemen in oceanen, maar ook op het land. De kleine plastic deeltjes worden door aardwormen over het grondoppervlak verspreid.
Koolmeespartners verkiezen samen zijn boven voedsel
Een koolmees is (vrijwel) monogaam. De koppels doen veel samen: ze bakenen samen hun territorium af, bouwen samen een nest en eten samen. Wat zou er gebeuren als ze moeten kiezen tussen liefde en voedsel?
Een giga-giraf
Het is de grootste herkauwer ooit: de Sivatherium giganteum, een prehistorische neef van de giraf.