Natuur & Milieu
Hoe redden we de biodiversiteit?
Racepaarden lopen sneller en sneller
In de atletiek worden nog geregeld wereldrecords gebroken, en velen vragen zich af wanneer we uiteindelijk op de limieten botsen. Ook racepaarden blijken nog altijd sneller en sneller te lopen.
De stilste van de klas
Wereldkampioenen stilzitten en meesters in camouflage: wandelende takken. Als entomologen de tropische wouden van Zuidoost-Azië intrekken, keren ze met tientallen nieuwe soorten terug.
Levende fossielen: jonger dan je denkt
De degenkrab is samen met de coelacant een schoolboekvoorbeeld van een 'levend fossiel', een organisme dat amper verschilt van miljoenen jaren oude fossielen. Maar schijn bedriegt.
Moleculair detectivewerk in jacht op stropers
DNA-analyses van olifantendrollen en ivoor kunnen helpen in de strijd tegen stropers.
Ook wind beïnvloedt route zeevarende zaden
Niet enkel de stroming van het water bepaalt waar op de oceaan drijvende zaden en vruchten terechtkomen. Ook de wind speelt een rol.
In de Waddenzee zwemt steeds minder vis
Vergeleken met de jaren 1980 zwemt er minder vis in de Waddenzee, al zijn er grote verschillen tussen soorten onderling. Een link wordt gelegd met verlies aan goed leefgebied.
Insecten delen hun denkkracht
Het brein van sociale insecten is beduidend kleiner dan dat van eenzaten. Een opvallende vaststelling, want bij mensen - en vele andere diersoorten - geldt net het omgekeerde.
Zo werken motten in het donker
Nachtvlinders zijn perfect aangepast om bij weinig licht complexe bewegingen uit te voeren. Een mooi voorbeeld voor toekomstige drones.
Hoe kleuriger, hoe giftiger
Felgekleurde lieveheersbeestjes zijn giftiger dan hun saaiere soortgenoten.
Hoe ontstaat onweer?
Warm weer gaat vaak gepaard met kans op onweer. Wat is het verband tussen beide?
Klimaatverandering pauzeert niet: slecht nieuws voor leven in zee
Van 1998 tot 2012 pauzeerde de klimaatopwarming toch niet, blijkt nu. Slecht nieuws voor zeeleven, dat zijn verspreidingsgebied ziet krimpen.
Grutto kan tegen een stootje
Grutto’s passen zich in Nederland aan extreem weer aan.
Een kip voor Cuba
Kunstenaar Koen Vanmechelen leverde Cubaanse wetenschappers eieren die nieuwe genetische input geven om de nationale Cubalaya-kip voor uitsterven te behoeden.
Locatie, locatie, locatie… ook in het Amazonewoud
Wat geldt voor de huizenmarkt, gaat ook op in het Amazonewoud. Welke chemische stoffen planten produceren, is sterk afhankelijk van hun groeiplaats.
Bamboe niet geschikt voor panda
De darmbacteriën van de reuzenpanda kunnen bamboe niet goed verteren.
Het kantelpunt voorbij - de grote risico's van klimaatverandering
Vorige week in het nieuws: het point of no return voor de West-Antarctische ijskap (WAIS) is bereikt. Twee recente studies (Joughin et al, 2014, en Rignot et al, 2014) tonen aan dat o.a. de gletsjers Thwaites en Pine Island (Fig. 1) op WAIS steeds sneller afsmelten en dat dit afsmelten onstopbaar geworden is.
Het kuiken op ons bord
De weg die de kip op je bord aflegt in zes etappes.
Vergeet wat u weet over bergen
Denkt u bij een berg ook aan een min of meer piramidevormige rotsmassa? Dan hebt u het mis, althans in twee derde van de gevallen.