De verwijdering van zware metalen uit potentieel drinkwater blijft een dure en energie-intensieve klus. Met zogenaamde mof’s – een jong maar veebelovend materiaal – kan het euvel worden opgelost.
Metaal-organische roosters, of mof’s, zijn materialen waarin zowel een organische stof (zoals een plastic) als een metaal zitten. De metaalionen in de roosters zorgen voor de regelmatige opbouw. De organische stoffen zitten op de knooppunten van de roosterstructuur.
Een mof werkt als een spons of een poreuze steen. Net zoals een spons water kan opzuigen en een poreuze steen aardolie kan vasthouden, kan een mof gassen vasthouden.
Maar het materiaal kan ook prima contaminaties uit vloeistoffen halen, zo blijkt uit onderzoek van Duitse en Zwitserse wetenschappers. Ze ontwikkelden een mof die gebruikt kan worden om lood- en kwikdeeltjes uit (potentieel) drinkwater te verwijderen.
Uit testen met vervuild water van rivieren in Europa en Noord-Amerika bleek dat de mof zeer snel en efficiënt de concentratie aan lood en kwik in het water kan terugbrengen tot niveaus onder de drempelwaarden. Bovendien is het materiaal gemakkelijk herbruikbaar en bestaat het niet uit toxische componenten.
De onderzoekers hopen hun mof verder te verbeteren zodat ze ook andere zware metalen dan lood en kwik kunnen opnemen.