Autoverkeer beïnvloedt evolutie zwaluwen
19 maart 2013 door Eos-redactieHet verkeer kan beschouwd worden als een extra selectiedruk op de vogels.
Elk jaar sterven minder rotszwaluwen in het verkeer, zonder dat de populatie is gedaald. De vogels hebben zich via de klassieke truc van natuurlijke selectie, leren aanpassen aan de situatie.
De afgelopen dertig jaar hield de universiteit van Tulsa gegevens bij van de dieren die op verschillende wegen aan hun einde kwamen door aanrijdingen. Opvallend was dat de rotszwaluwen, die in dit onderzoek gevolgd werden, steeds minder vaak het slachtoffer werden van deze ongevallen. Vreemd, want de populatie is al die jaren stabiel gebleven en het verkeer is zeker niet geminderd.
Uitgebreide studies van de verkeersslachtoffers brachten aan het licht dat de verongelukte vogels langere vleugels hadden dan de gemiddelde rotszwaluw. Vogels met kortere vleugels kunnen sneller opvliegen en de aanstormende auto’s beter ontwijken.
De onderzoekers leiden daaruit af dat het verkeer beschouwd kan worden als een extra selectiedruk op de dieren, waaraan ze zich in de loop der tijd leren aanpassen. Dit kan goed nieuws betekenen voor dieren als egels, slangen en schildpadden die ook geregeld als verkeersslachtoffer eindigen. (lb)