Beheersovereenkomsten met landbouwers goed voor bestuivers
10 juni 2013 door Eos-redactieBijen, zweefvliegen en vlinders profiteren van maatregelen om de biodiversiteit op het platteland te verhogen. Dat besluiten Nederlandse wetenschappers in een overzichtsstudie naar de efficiëntie van beheersovereenkomsten.
Bijen, zweefvliegen en vlinders profiteren van maatregelen om de biodiversiteit op het platteland te verhogen. Dat besluiten wetenschappers van Wageningen Universiteit in een overzichtsstudie naar de efficiëntie van beheersovereenkomsten.
Landbouwers die een beheersovereenkomst afsluiten ontvangen een financiële compensatie wanneer ze bijvoorbeeld een bloemenmengsel inzaaien, stukken land onbewerkt laten of akkers minder bespuiten en bemesten. Studies naar de impact van die ingrepen op de biodiversiteit leveren gemengde resultaten op.
De Wageningse onderzoekers namen 71 studies naar de impact van beheersoverkeenkomsten op bestuivende insecten onder de loep. Ze besluiten dat beheersovereenkomsten efficiënter zijn naarmate ze voor meer contrast zorgen: het effect is groter op akkers en in monotone landschappen en minder groot op graslanden en in een gevarieerd landschap.
Of de maatregelen de aantallen insecten echt doen toenemen of enkel dieren uit de omgeving aantrekken, kunnen de wetenschappers niet zeggen.
De positieve effecten blijken het grootst voor algemene soorten, en minder voor zeldzame bestuivers. 'De meeste studies werden uitgevoerd in Noord-West Europa, waar de landbouw intensief is', zegt onderzoeker David Kleijn. 'In dat gebied houden zeldzame en bedreigde soorten houden zich vooral op in halfnatuurlijke landschappen en natuurgebieden.' (ddc)