Canadese ijskappen smelten steeds sneller
07 maart 2013 door Eos-redactieTwintig procent van de Canadese ijskappen kan eind deze eeuw al voorgoed verdwenen zijn.
De ijskappen in Noord-Canada zullen steeds sneller smelten. 20 procent van de Canadese ijskappen kan eind deze eeuw al voorgoed verdwenen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse en Utrechtse meteorologen in samenwerking met het KNMI. Deze week publiceren ze erover in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters.
Alleen al het smelten van de Canadese ijskappen zou - los van het smelten van de grotere ijskappen op Groenland en Antarctica - leiden tot een extra stijging van de wereldwijde zeespiegel met 3,5 centimeter aan het eind van deze eeuw. Deze ontwikkeling zou volgens Jan Lenaerts, meteoroloog aan de Universiteit van Utrecht, niet meer terug te draaien zijn en een temperatuurstijging van 8 graden rond het gebied betekenen. ,,De ijskappen weerkaatsen het grootste deel van het zonlicht. Als dat ijs verdwijnt, wordt de warmte van het zonlicht juist door de grond zelf opgenomen. Hoe minder ijskappen er liggen, hoe warmer het dus wordt in dat gebied”, aldus Lenaerts.
De Canadese ijskappen zijn na die in Groenland en Antarctica de grootste ijskappen ter wereld. Sinds het jaar 2000 is de temperatuur in het gebied al met 1 tot 2 graden gestegen en zien wetenschappers de ijskappen steeds meer verdwijnen. Met het smelten van de ijskappen zullen volgens Lenaerts vooral dieren en traditionele gemeenschappen als de Inuit niet meer in het gebied kunnen jagen of huizen bouwen. ,,De inwoners van Noord-Canada zullen wel moeten wegtrekken om te overleven”, aldus Lenaerts.
Voor het onderzoek ontwikkelden de meteorologen een klimaatmodel, dat de metingen van de afgelopen 10 jaar goed wist te voorspellen. Bij het voorspellen van ontwikkelingen bleek de kans dat de ijskappen in Noord-Canada zouden kunnen toenemen, minimaal is.