Je kan de spanning of ontspanning in een bioscoopzaal letterlijk ruiken. Dat ontdekten wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Chemie in Mainz, Duitsland.
De scheikundigen analyseren normaal alleen de frisse lucht in het Amazonewoud, waar ze zogenaamde vluchtige organische stoffen in kaart brengen. Op een gegeven moment beseften de onderzoekers dat hun meetresultaten vertekend werden door de gassen en geuren die ze zelf verspreiden. Logisch ook, want net als een woud stoot ook de mens voortdurend chemische stoffen uit in de lucht door zijn adem en via de huid.
Met dat besef trokken de scheikundigen in hun thuisland naar een voetbalstadion. Daar installeerden ze hun meetapparatuur om de voetbalsfeer onder dertigduizend fans letterlijk op te snuiven. En waarempel, de wetenschappers stelden vast dat bepaalde gassen pieken tijdens spannende momenten.
En opnieuw dachten de onderzoekers een stapje verder: als emoties af te lezen zijn in de concentraties van chemische stoffen in de lucht, kan je misschien films beoordelen op basis van bioscooplucht? Dit keer pakten ze het nog grootser aan. De wetenschappers registreerden meer dan honderd vluchtige organische stoffen van in totaal 9.500 bioscoopbezoekers die samen 108 voorstellingen van 16 verschillende films uit verschillende genres (komedie, horror, romantiek…) bekeken. Ze stelden vast dat veel chemische stoffen in de lucht duidelijk en telkens opnieuw varieerden, afhankelijk van de emoties die de film uitlokte.
Na een verregaande analyse van alle data besloten de wetenschappers daarom dat zaken als “spanning” en “humor” af te leiden zijn uit bioscooplucht. ‘We lozen onze emoties als uitlaatgassen’, schrijven de auteurs in hun publicatie. Ze zijn ervan overtuigd dat deze inzichten autoriteiten kunnen helpen bij het classificeren van films naar leeftijd. Ook psychologen, biologen en geneeskundigen kunnen er wat mee. Zo worden sommige aandoeningen opgespoord met behulp van een ademanalyse van de patiënt. Bepaalde chemische merkers in de uitgeademde lucht van een patiënt kunnen dan bijvoorbeeld wijzen op kanker. De stoffen die een gespannen patiënt uitstoot, zouden zo’n ademanalyses in de war kunnen sturen.