Dino-meteoriet deed ook bosvogels de das om
25 mei 2018 door SSTNa de inslag nabij het huidige Yucatán moesten ook de meeste bossen eraan geloven – inclusief hun bewoners.
Over het plotse uitsterven van de (niet-vliegende) dinosauriërs, pakweg 65 miljoen jaar geleden, is al heel veel gezegd en geschreven. Daarbij wordt echter soms uit het oog verloren dat de meteorietinslag nabij het huidige Mexicaanse sciereiland Yucatán ook een ramp betekende voor vele andere dier- en plantensoorten.
Door massale bosbranden – wereldwijd – en door een langdurig verduisterde atmosfeer werden bossen massaal weggevaagd. En blijkbaar ook de vogels die hoog boven de grond hun nestje bouwden, zo hebben Amerikaanse biologen ontdekt. Ze deden dit op basis van wat bekend is uit voorradige fossiele resten en van de stambomen van het huidige, moderne vogelbestand.
Uit het evolutionaire stamboomonderzoek bleek dat de meest recente en gemeenschappelijke voorouder van alle huidige vogels, als hij niet door de lucht zoefde, op de grond leefde (en broedde). De vogels vormen met meer dan elfduizend soorten de meest diverse groep binnen de gewervelde landdieren. Voor elke soort konden de onderzoekers de afstamming terugvoeren naar enkele oersoorten die de massale uitsterving 65 miljoen jaar geleden wisten te overleven, door simpelweg uit de buurt van bomen en bossen te blijven.
Tot de meteorietinslag waren de meeste vogels boom- en bosbewoners. Het was pas vanaf het moment dat de bossen op aarde weer voldoende hersteld waren, dat de grondvogels weer de bescherming en beschutting van het hoge bladerdek gingen opzoeken.
Bron: Daniel Field, University of Bath, VK in Current Biology