De verbranding van hout om elektriciteit op te wekken, roept kritiek op. Het idee van die biomassa zit nochtans goed.
Door plantenresten te verbranden, bijvoorbeeld in een aangepaste kolencentrale, kan je elektriciteit produceren. De koolstof die hierbij in de atmosfeer komt, is onderdeel van de ‘korte koolstofcyclus’. Om te groeien onttrekken planten, die grotendeels uit koolstof bestaan, koolstof aan de atmosfeer. Na de verbranding van biomassa komt de koolstof weer in de lucht terecht en kan die worden opgenomen door andere planten. Netto gaat het hier dus om een nuloperatie. Met andere woorden: biomassa kan je beschouwen als een CO2-neutrale brandstof. Op basis van deze premisse hebben de wetenschap en het bedrijfsleven in het verleden al grootschalig ingezet op biomassa.
Maar al gauw gingen er stemmen op dat de vraag naar de gedoodverfde duurzame brandstof tot ontbossing zou leiden. Zogenoemd ‘bosbiomassa’ – doorgaans in de vorm van houtpellets – verbranden om hernieuwbare energie op te wekken, zou verder als kwalijk gevolg hebben dat de CO2 in de atmosfeer toeneemt. De CO2 komt immers nu vrij, en wordt pas op langere termijn weer opgeslagen. Toch als je hout uit niet-duurzaam beheerde bossen komt.
Duurzaam beheerde bossen
Dat spreekt buitengewoon hoogleraar European Forest Resources Gert-Jan Nabuurs (Universiteit Wageningen) tegen. ‘Pellets die naar Europa komen, moeten voldoen aan de EU-regelgeving én aan nationale eisen. Nederland heeft de strengste duurzaamheidscriteria wat biomassa betreft. Die voorkomen dat pellets uit oerbos, natuurbos of oud bos komen. Alle pellets die Europa importeert, komen uit duurzaam beheerde bossen die al vijftig tot zeventig jaar gericht zijn op houtproductie.’
‘Zulke bosgebieden doen het goed in Europa en de VS. Hun omvang – zowel in termen van bosareaal en in hoeveelheid hout – neemt toe. En dat blijft zo; ook na de huidige oogst en na een bepaalde toename van die oogst. Zolang je duurzaam kapt, neemt je totale bosomvang niet af.’ Expert bosbeheer Bart Muys (KU Leuven) ziet vooral een rol voor hout als energiebron op kleinere schaal, waar weinig alternatieven zijn. ‘Voor grootschalige toepassing is er niet alleen te weinig hout, het is ook gewoon zonde. Je kan er namelijk zoveel meer mee doen. Verbranden moet de laatste optie zijn.’
In de nieuwe Eos lees je nog veel meer over biomassa uit hout en alle andere mogelijkheden van het materiaal. Te koop op www.tijdschriftenwinkel.be of in de winkel en kiosk.