Recensie

Docu ‘2050’ biedt indringende blik op klimaatonderzoek in Antarctica

Film en tv-maker Eric Goens trok naar Antarctica om onderzoekers van de Prinses Elisabethbasis te volgen in hun dagelijkse strijd voor het behoud van onze planeet, terwijl ze ook met de natuurelementen en hun eigen demonen kampen.

Het smelten van de ijskappen rond Groenland is al potentieel catastrofaal voor de mensheid, maar als ook het Zuidpoolpermafrost de geest zou geven, dan zijn we pas écht fucked. Zo ver is nog lang niet, maar wetenschappers houden de staat van het antarctische ijs nauwlettend in de gaten vanop de onderzoeksbasis Prinses Elisabeth. De ijswoestijn is, zo blijkt in Eric Goens’ 2050 – genoemd naar het sleuteljaar voor de strijd tegen het klimaatprobleem – een belangrijke barometer voor de opwarming van de aarde.

Goens, bekend van het VRT-programma Het Huis, trok met regisseur Kristof Van Den Bergh naar de zuidkant van de wereld om enkele vooraanstaande onderzoekers van de Elisbethbasis van nabij te volgen. Oprichter Alain Hubert bijvoorbeeld is een ervaren rot. De Frans-Amerikaanse glacioloog Eric Rignot streek er recenter neer en bouwt een netwerk van radars. Zo wil hij de aantasting van het ijs op lange termijn monitoren.

Maar het werk is niet zonder gevaren. Cameraploeg en onderzoekers krijgen te maken met een whiteout, waarbij een helderblauwe hemel omslaat in een sneeuwstorm die het zicht volledig belemmert. Minder bekend is het gevaar voor kloven in het ijs die tot honderden meters diep worden. Door de opwarming van het klimaat komen ze steeds vaker voor.

Goens kijkt niet alleen naar vandaag, maar schippert tussen heden en verleden door ook het verhaal te betrekken van Adrien de Gerlache. De Belgische ontdekkingsreiziger trok in 1898 op Zuidpoolmissie en zou met zijn bemanning maandenlang vastzitten op het bevroren water. 2050 brengt dat stukje ondergesneeuwde Belgische geschiedenis aan de hand van oude foto's en dagboekfragmenten.

Zo brengt 2050 wel erg veel. Een flinke brok geschiedenis, natuurbeelden van fauna en flora, humaninterestverhalen van de onderzoekers én een blik op de werking van het Prinses Elisbeth-station en het veldwerk van de wetenschappers. Daardoor springt de docu soms wat van de hak op de tak, zonder echter de kern van de zaak uit het oog te verliezen: klimaatverandering.

2050. Eric Goens en Kristof Van Den Bergh. Te zien op Filmfestival Oostende op zaterdag 8 februari om 20u in Kinepolis Oostende, in aanwezigheid van cast en crew.