Dunne wolken boven Groenland deden ijs met recordsnelheid smelten
04 april 2013 door Eos-redactieIn de zomer van 2012 zagen wetenschappers hoe zo goed als het volledige oppervlak van de Groenlandse ijskap op enkele dagen tijd ontdooide.
In de zomer van 2012 zagen wetenschappers hoe zo goed als het volledige oppervlak van de Groenlandse ijskap op enkele dagen tijd ontdooide. Amerikaanse onderzoekers melden in het vakblad Nature hoe dat mogelijk was.
In juli 2012 kwam ongewoon warme lucht boven Groenland terecht. Maar volgens de onderzoekers was dat niet de enige factor: ook de bewolking boven Groenland speelde een cruciale rol. De wolken waren zo dun dat ze zonnestralen doorlieten, in plaats van ze terug te kaatsen. Tegelijk waren ze net dik genoeg om de door de ijskap weerkaatste zonne-energie tegen te houden. Daardoor kon de temperatuur van de luchtlagen boven het ijs oplopen.
De snelheid waarmee het ijs op Groenland smelt, neemt toe sinds 1979. Helemaal uniek is het vorige zomer geobserveerde fenomeen echter niet: uit ijsboorkernen blijkt dat het zich de voorbije 4000 jaar ongeveer om de 150 jaar heeft voorgedaan. Als de volledige Groenlandse ijskap zou smelten, zou de zeespiegel zo'n 7 meter stijgen. (ddc)