Feit of fabel: water verandert door zonsverduistering
16 februari 2018 door SSTKunnen de eigenschappen van water veranderen tijdens een zonsverduistering? Een team van Nederlandse wetenschappers zoekt het uit op Antarctica.
Afgelopen donderdagavond was een groot deel van Antarctica het toneel van een gedeeltelijke zonsverduistering. Hét moment voor de Nederlandse ‘waterfysicus’ Elmar Fuchs, werkzaam aan het Wetsus-instituut, om zijn experimentele apparatuur op te stellen. Fuchs maakt deel uit van een groep Nederlandse wetenschappers die momenteel verblijft op een Britse basis op het vasteland van Antarctica.
Het idee dat water structureel en functioneel beïnvloed zou worden door een zeldzaam natuurfenomeen zoals een eclips lijkt te gek voor woorden. De meesten zijn geneigd het af te doen als nonsens, zoals aura’s en aardstralen dat zijn. Toch is er een valabele wetenschappelijke verklaring voor, al is die vooralsnog puur hypothetisch.
Tijdens een zonsverduistering wordt stralingsintensieve zonnewind geblokkeerd door de maan. De plotse afwezigheid van zonnedeeltjes kan een invloed hebben op eigenschappen van water, zoals de oppervlaktespanning en de brekingsindex. Of dat zo is, wilde Fuchs donderdagavond meten.
De resultaten van Fuchs metingen zijn nog niet bekend. Tijdens een eerdere eclips op het Franse eiland Réunion vond hij wel al aanwijzingen dat de oppervlaktespanning inderdaad zou veranderen, wat gevolgen kan hebben voor de capillaire werking van water. Die zorgt ervoor dat water in een heel dun buisje langs de wanden omhoog kan kruipen.