Gen nagelt emoes aan de grond
27 juli 2017 door TGDe emoe kan niet vliegen. Zijn vleugels zijn te klein. Een specifiek gen zou daarvoor verantwoordelijk zijn.
Het gen Nkx2.5 zou verantwoordelijk zijn voor de korte stompjes die een emoe zijn vleugels noemt. Dit gen is actief tijdens de ontwikkeling van een emoe in het ei. Bij vogels die wel kunnen vliegen, zoals kippen, wordt dit gen juist onderdrukt. Een emoe heeft daardoor vleugels van amper 20 cm, terwijl de vogel zelf 1,5 meter groot wordt.
Mogelijk ontwikkelen emoe-embryo’s wel grote vleugels als het gen wordt onderdrukt
Om de verantwoordelijke voor de korte stompjes te vinden, keken Australische onderzoekers eerst naar alle genen waarvan geweten is dat ze betrokken zijn bij de ontwikkeling van ledematen. Toen deze geen antwoord opleverden, bestudeerden ze alle genen die actief zijn tijdens de ontwikkeling van een emoevleugel. Hierna werd duidelijk dat het gen Nkx2.5 verantwoordelijk is voor de korte vleugels.
Om hun theorie helemaal hard te kunnen maken, activeerden de onderzoekers het gen in kippenembryo’s. Kuikens geboren met zo’n geactiveerd gen vertoonden dezelfde stompjes als de emoe. In een volgende onderzoek willen de wetenschappers het gen nu ook onderdrukken bij emoe-embryo’s om te kijken of ze dan wel volledig ontwikkelde vleugels krijgen.
Het gen was al langer bekend maar werd vooral gekoppeld aan de ontwikkeling van het hart. Defecten in dit gen zijn vastgesteld bij baby’s met een aangeboren hartaandoening. Mogelijk kan een defect ook gekoppeld worden aan onderontwikkelde ledematen bij mensen, niet alleen bij de emoe. Sommige aandoening waarbij mensen geboren worden met kortere armen of benen hebben namelijk nog geen duidelijke verklaring.