Groot Barrièrerif verliest helft van koraal in 27 jaar
02 oktober 2012 door Eos-redactieHet koraal van het Great Barrier Reef in Australië is gehalveerd in de afgelopen 27 jaar door zware stormen, zeesterren en verzuring van het zeewater.
Het koraal van het Great Barrier Reef in Australië is gehalveerd in de afgelopen 27 jaar. Storm, zeesterren en klimaatverandering zijn belangrijkste oorzaken.
Al sinds 1985 houden Australische wetenschappers op meer dan 100 locaties het Groot Barrièrerif in de gaten. Ze komen tot de conclusie dat de hoeveelheid koraal de voorbije 27 jaar met de helft is geslonken.
De afname is te wijten aan stormen (goed voor 48 procent van het verlies), koraaletende zeesterren (42 procent) en opwarming van het oceaanwater, waardoor het koraal afbleekt (10 procent).
Als de trend zich doorzet, zou de hoeveelheid koraal volgens de wetenschappers tegen 2022 opnieuw gehalveerd kunnen zijn. Om dat te vermijden, willen de onderzoekers vooral inzetten op het bestrijden van de zeesterren. Die gedijen nu goed dankzij de vele kunstmest die in het water is gestroomd. Herstel is mogelijk, maar kost veel tijd. Uit de monitoring blijkt dat het 10 tot 20 jaar kan duren voor koraal volledig van een hevige verstoring is hersteld.
Het onderzoek staat deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences. (ddc)