Heeft u 'de baard van Koning Winter' al gezien?
19 februari 2016 door TEAls u veel geluk heeft, ziet u dit weekend tijdens een boswandeling misschien wel "de baard van Koning Winter". Onze weerman Tom Elegeert legt uit hoe dit zeldzame fenomeen ontstaat.
Als u veel geluk heeft, ziet u dit weekend tijdens een boswandeling misschien wel "de baard van Koning Winter". Onze weerman Tom Elegeert legt uit hoe dit zeldzame fenomeen ontstaat.
IJshaar wijst op de aanwezigheid van de schimmel Exidiopsis effusa in dood hout. Deze schimmelt uit de familie Auriculariaceae produceert bij zijn stofwisseling water, dat door houtstralen (natuurlijke kanalen voor radiaal transport in het hout) naar buiten wordt geperst. Bij contact met de buitenlucht bevriest het water meteen en vervolgens groeit het aan tot de haarachtige structuur.
IJshaar is zo zeldzaam omdat de omstandigheden echt perfect moeten zijn. Het moet uiteraard vriezen, maar ook weer niet te streng. Want bij té koude temperaturen daalt de stofwisseling van de schimmel en wordt er onvoldoende water geproduceerd. Daarnaast moet de luchtvochtigheid hoog zijn. Indien de lucht te droog is, verdampt het water onmiddellijk, voor het kan bevriezen. Ten slotte moet het stuk hout zich ook in de schaduw bevinden. Want direct zonlicht zorgt ervoor dat het ijshaar snel smelt of sublimeert.
Yvonne De Vries (bestaat toeval?) maakte deze foto's tijdens een wandeling in het Sprielder en Speulderbos op de Veluwe, nabij het plaatsje Drie. Ze vroeg onze weerman Tom Elegeert om uitleg. Heeft u een vraag? Stel ze via tom.elegeert@meteo.be