In 2019 telden vrijwilligers nog gemiddeld 24 vogels per tuin, dit jaar moeten we het stellen met 23. De achteruitgang van het aantal vogels per tuin blijft zich ieder jaar doorzetten. Volgens Natuurpunt was dat resultaat te verwachten. Het verschijnen van vogels in de tuin is immers vooral weer-en voedselgerelateerd. Bij een gebrek aan winterse temperaturen laten veel wintervogels zich niet zien.
De koolmees veroverde de eerste plaats, net zoals in 2018. Volgens Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt is dat geen verrassing: ‘We wisten op voorhand dat de meeste winterse vinken en lijsters het al voor bekeken hielden.’ Op de tweede plaats en derde plaats staat de huismus en de kauw.
Een verrassing is de kleurrijke putter. De vogel is volgens Natuurpunt weer helemaal terug, maar het zal wel nooit een talrijke soort worden.
Komt het nog goed met onze tuinvogels?
Het project van Natuurpunt wordt steeds populairder, maar de vogels laten van zich afweten. Volgens Gerald Driessens moeten we de resultaten in het juiste perspectief blijven plaatsen. ‘Vogels komen vooral naar de tuin bij grote honger en bij het gebrek aan voedsel in de natuur. Wanneer vogels voldoende natuurlijk voedsel vinden, kunnen we daar alleen maar blij om zijn’, zegt hij.
Natuurpunt is zeer tevreden met de stijging van het aantal tellers. ‘Duizenden mensen zorgen ervoor dat de vogels bij een onaangekondigde winterprik toch op een omvangrijke en evenwichtige voedselvoorraad kunnen terugvallen. Even belangrijk is dat tienduizenden tellers weer wat dichter bij de natuur staan.’
De top 10 in Vlaanderen
1. Koolmees
2. Huismus
3. Kauw
4. Vink
5. Pimpelmees
6. Houtduif
7. Turkse tortel
8. Merel
9. Ekster
10. Roodborst