Onze natuur wordt wilder en diersoorten komen (terug) naar onze contreien. Zijn Vlamingen daar altijd even blij mee? In deze aflevering hoor je Karin, die de komst van de wolf niet zo hard toejuicht. Je hoort ook wat Joachim Mergeay (onderzoeker bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en Glenn Deliège (milieufilosoof) denken over de komst van de wolf en onze schrik voor grote wilde diersoorten.
Sprekers in deze aflevering:
Karin woont samen met haar man in Neerpelt; “tot voor kort een rustige locatie”. Toen de buurman bij een derde wolvenaanval zijn negende schaap verloor, was voor haar de maat vol.
Joachim Mergeay is wetenschapper bij het INBO en gespecialiseerd in DNA-onderzoek. Aan de hand van DNA – te vinden in uitwerpselen, haren en speeksel - volgt hij het traject van wolven in Vlaanderen en Europa op.
Glenn Deliège is milieufilosoof en onderzoeker/docent aan de KASK (HoGent). Hij onderzocht onder andere de spanning tussen rewilding en het behoud van traditionele landschappen.
In deze aflevering ontdek je onder andere...
- … wanneer een subsidie voor een wolfwerend raster wordt toegekend
- … waarom sommige groepen zich niet gehoord voelen als het over de wolf gaat
- … hoe wolven in Europa worden opgevolgd
- … of wolven in ons land werden uitgezet
- … of je wolven vanuit ons land kunt verplaatsen naar pakweg Duitsland of Scandinavië
- … of wolven in Vlaanderen zullen blijven
- … waarom we in Vlaanderen soms moeite hebben met (grote) wilde dieren
- … welke rol de geschiedenis speelt in onze natuur- en landschapsbeleving
- … hoe de communicatie over de terugkeer van de wolf verliep
Wil je meer weten over de wolf of wil je een antwoord op veelgestelde vragen? Het INBO publiceerde samen met Nederlander Hugh Jansman een rapport dat op 25 veelgestelde vragen over de wolf een duidelijk antwoord geeft. Je vindt het rapport op de site van het INBO: https://www.vlaanderen.be/inbo/publicaties/de-wolf-terug-in-nederland. De resultaten van dit onderzoek zijn ook van toepassing op Vlaanderen.