Er zijn terug otters, wolven, kraanvogels en bevers in ons land. Onze natuur wordt wilder en lijkt aan een herstel bezig. Steeds vaker zie je daarom de term ‘rewilding’ opduiken (verwildering van de natuur). In een nieuwe podcastreeks ontdek je wat rewilding betekent voor Vlaanderen. Aflevering 1: Hoe wild is onze natuur?
De experts in deze aflevering:
Lieven De Schamphelaere is erevoorzitter bij Natuurpunt. Als doorgewinterd reiziger en natuurkenner zag hij hoe rewilding plaatsvond in Oost- en Zuid-Europa en hij trekt daarom mee aan de kar van rewilding in Vlaanderen.
Dries Bonte is professor ecologie aan de Universiteit Gent (Terrestrial Ecology Unit, Department of Biology) en de verantwoordelijke uitgever van Oikos, het maandelijkse tijdschrift dat innovatief onderzoek publiceert over alle onderzoeksterreinen van ecologie.
Annelies Jacobs is bioloog en ecoloog en werkt bij Natuurpunt Studie. Als wetenschappelijk onderzoeker is ze onder andere verantwoordelijk voor het project Dieren onder de Wielen, een project dat verkeersslachtoffers onder dieren registreert.
In deze aflevering ontdek je onder andere:
- … wat rewilding is
- … wat de diverse standpunten over rewilding in Vlaanderen zijn
- … hoe ver we momenteel staan met rewilding in Vlaanderen
- … wat er nodig is om ons onze Vlaamse natuur nog meer te kunnen laten verwilderen
- … waarom rewilding een antwoord biedt op heel wat actuele (klimaat)uitdagingen
- … waarom Vlaanderen in de toekomst nog groener en nog wilder wordt
- … hoe er wordt gedacht over de herintroductie van dieren in de Vlaamse natuurgebieden
- … of er ooit wisenten zullen grazen in Vlaanderen?
- … of er ooit terug pelikanen voorkomen in Vlaanderen
- … of wilde dieren in ons versnipperde Vlaamse landschap eigenlijk wel een kans maken
Lieven De Schamphelaere geeft op 12 mei 2022 (20 u) een lezing over rewilding, georganiseerd door De Vroente (Departement Omgeving). Alle info over de lezing (te volgen in de zaal of online) vindt u op www.devroente.be.