IJzerbemesting haalt CO2 uit de atmosfeer

18 juli 2012 door Eos-redactie

Wetenschappers publiceren resultaten van grootschalig experiment met ijzerbemesting in de Zuidelijke Oceaan.

Wetenschappers publiceren resultaten van grootschalig experiment met ijzerbemesting in de Zuidelijke Oceaan.

In februari 2004 'bemestten' wetenschappers van het Duitse Alfred Wegener Insituut een zone van 150 vierkante kilometer in de Zuidelijke Oceaan met ijzersulfaat, om zo algenbloei te stimuleren. Meer dan de helft van de algen zonk na afloop naar meer dan 1000 meter diepte, zodat de koolstof in hun lichaam in de zeebodem kon worden opgeslagen. Dat melden de onderzoekers in het vakblad Nature.

Het bemesten van de oceaan met ijzer is een van de door sommige wetenschappers voorgestelde manieren om via zogenaamde geo-engineering de klimaatverandering tegen te gaan, omdat algen - net als andere planten - koolstofdioxide uit de lucht omzetten in biomassa. IJzer is cruciaal voor de groei van de algen, maar vaak in te lage concentraties in het zeewater aanwezig.

De wetenschappers stelden vast dat de algengemeenschap voornamelijk uit diatomeeën bestond, een groep algen met een schildje uit silicium. Die staan erom bekend grote, slijmerige klonters te vormen die snel naar bodem zinken als de algen sterven.

Een eerder soortgelijk experiment was minder succesvol, vermoedelijk door een gebrek aan silicium in het zeewater. Daardoor domineerden andere soorten algen, die niet naar de bodem zonken, maar werden opgegeten. Volgens de onderzoekers verschaft hun experiment dan ook inzicht in hoe verschillende groepen organismen in verschillende omstandigheden op ijzerbemesting kunnen reageren.

Geo-engineeringexperimenten zijn vaak omstreden. Stefan Hain, woordvoerder van het Alfred Wegener Instituut, liet weten dat uit alle experimenten met ijzerbemesting blijkt dat zo slechts een klein deel van de jaarlijkse koolstofdioxide-uitstoot uit de atmosfeer zou kunnen worden gehaald. 'Daarom moet een reductie van de uitstoot ons voornaamste doel zijn. Maar als overheden ijzerbemesting als een aanvullende maatregel willen gebruiken, hebben we onderzoek naar de mogelijke impact en risico's nodig.' (ddc)