Bioloog Rudy Van Diggelen (Universiteit Antwerpen) bestudeert onder andere hoe ecosystemen zich herstellen na een brand. In deze podcast heeft hij het over de impact van en het herstel na een natuurbrand.
Branden zijn eigenlijk heel normaal in de natuur. Bodemonderzoek toont aan dat de aarde in het verleden regelmatig heeft gebrand (en daar ook altijd van is hersteld). 'De natuurbranden die we tegenwoordig meemaken, zijn wel groter en intenser dan vroeger', zegt Rudy Van Diggelen in deze aflevering van onze podcast Vraag Het Aan.
'Dat is grotendeels het gevolg van ons bosbeheer. In Vlaanderen bijvoorbeeld hebben we om economische redenen eiken, berken en beuken vervangen door sparren en dennen. Die laatste zijn in feite grote luciferstokjes, terwijl onze “natuurlijke” bossen veel minder brandgevoelig zijn.’ Ook de klimaatverandering speelt een rol. 'Er is een heel duidelijk verband tussen het aantal en type branden en het klimaat.'
Brand is niet altijd een ramp
Rudy Van Diggelen bestudeert hoe ecosystemen zich herstellen na een ramp, zoals een brand. Zo onderzocht hij hoe de Kalmthoutse Heide na de grote brand in 2011 uit het achtergebleven as herrees. Een opvallende conclusie: 'De heide is vandaag, 9 jaar na de ramp, eigenlijk fitter dan ervoor.' Hoe dat komt, maar ook hoe andere natuurgebieden zich van een brand herstellen, ontdekt je in deze aflevering van Vraag Het Aan.
In deze podcast kom je ook te weten:
- ... hoe, en in welke mate, dieren en planten terugkeren na een brand
- ... waarom de brandweer natuurgebieden soms gecontroleerd laat afbranden, of zelfs bewust in brand steekt
- ... dat een getroffen natuurgebied onze hulp eigenlijk niet nodig heeft om zich te herstellen
- ... wat onderzoekers leerden van vroegere (heide)branden bij ons
- ... wat we moeten doen om bosbranden bij ons te voorkomen