Luchtvervuiling koelt ook af

06 mei 2013 door Eos-redactie

Onderzoekers schrijven in Nature Geoscience dat gassen ook een onverwacht, koelend effect kunnen hebben.

Dat luchtvervuiling en broeikasgassen de aarde opwarmen hoeft geen betoog, maar onderzoekers van de University of Manchester schrijven in Nature Geoscience dat gassen ook een onverwacht, koelend effect kunnen hebben.

Dat luchtvervuiling en broeikasgassen de aarde opwarmen hoeft geen betoog, maar onderzoekers van University of Manchester schrijven in Nature Geoscience dat gassen ook een onverwacht, koelend effect kunnen hebben.


Het geheim van de afkoeling schuilt in de wolkenvorming. Wolken ontstaan doordat waterdamp condenseert rond piepkleine partikeltjes in de lucht. De hoeveelheid partikels in de lucht staat rechtstreeks in verband met de helderheid van de wolk: hoe meer deeltjes, hoe helderder een wolk er vanbovenaf uitziet.


Voor de vorming van wolken maakt het niet uit waarvan de partikels afkomstig zijn: natuurlijke stofdeeltjes volstaan, maar vervuiling door industrie of uitlaatgassen van auto’s werken even goed. In vervuilde regio’s hebben potentiële wolkendruppels meer houvast om te condenseren, wat dus wittere wolken oplevert. Een heldere wolk kaatst meer zonlicht terug dan een donkerder exemplaar. Samen met het zonlicht verdwijnt zo warmte. De wolk heeft, dankzij de vervuiling, dus ook een koelend effect op het klimaat. (ma)