Meer seks voor schaatsenrijders met haakachtige voelsprieten
02 mei 2012 door Eos-redactieWetenschappers morrelden aan de genen die voor de voelsprieten zorgen waarmee mannetjes weerbarstige wijfjes vasthouden tijdens het paren.
Onderzoekers hebben natuurlijke selectie bij 'schaatsenrijders' nagebootst in het lab. Ze morrelden aan de genen die voor de voelsprieten zorgen waarmee mannetjes weerbarstige wijfjes vasthouden tijdens het paren.
Je ziet ze vaak over het oppervlak van vijvers of meertjes glijden: schaatsenrijders (Rheumatobates rileyi). Canadese biologen hadden gezien hoe de insecten hun hoekige antennes gebruiken om vrouwtjes mee vast te pinnen tijdens het paren. Een oud gen, genaamd ‘distal-less’, dat verantwoordelijk is voor voelsprieten bij vele insecten, had bij mannelijke schaatsenrijders een nieuwe functie gekregen. Op videobeelden was duidelijk te zien hoe de haak-achtige structuren op de antenne perfect dienden om het vrouwtje vast te houden. Meer nog, ze haakten perfect rond de ogen van de vrouwtjes...
Daarna modificeerden de wetenschappers het DNA van de larven met RNA-interferentie om de expressie van het gen te verminderen. Op die manier creëerden ze mannelijke schaatsenrijders met een grote verscheidenheid aan antennes; van vrouwelijke tot meer gedetailleerde haak-antennes. Uit de studie blijkt dat mannetjes zonder grijpstructuur tijdens het paren moeten worstelen om hun positie bovenop het vrouwtje te behouden. Zij paarden minder en hadden ook minder nakomelingen dan de mannetjes met haakachtige antennes. De studie staat deze week in Science. (nd)