Methode voor waterstofwinning uit teerzand ontdekt

De nieuwe techniek is goedkoop, schoon en relatief eenvoudig.

Canadese ingenieurs bedachten de nieuwe methode om waterstof te winnen uit teerzanden en olievelden en presenteerden die deze week op een geochemiecongres in Barcelona.

De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Calgary in Alberta, injecteren zuurstof in de teerzanden. Hierdoor stijgt de bodemtemperatuur en komt waterstofgas uit de olie vrij. Dit gas wordt door speciale membraanfilters in de productiebron gescheiden van andere, ongewenste gassen, zoals koolstofdioxide en methaan, die in de grond achterblijven. 

De methode werkt ook in afgedankte olievelden, waar nog wat olie in de grond zit. Zelfs bij olievelden die nog in gebruik zijn kan de techniek worden ingezet. In dat geval wordt er dus waterstof in plaats van olie gewonnen. Op die manier krijgt een vervuilende bron een nieuw leven en kan ze de energiedrager van de toekomst worden, aldus de ingenieurs.

De nieuwe procedure is milieuvriendelijk en goedkoop. Nu kost het ongeveer twee dollar om één kilo waterstof te produceren. Volgens het bedrijf Proton Technologies, dat werkt aan een commerciële toepassing, komt dat met de nieuwe aanpak op slechts tien tot vijftig dollarcent.


Gerelateerde artikels

Het groene goud van de toekomst
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Het groene goud van de toekomst

Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen bevatten die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke (ILVO - UGent - FWO) onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes. Ontdek in deze video hoe ze dat doet!

Drinkwaterbronnen aan de monitor
Dit is een artikel van: Wetenschap Uitgedokterd

Drinkwaterbronnen aan de monitor

Uit onze kranen stroomt schoon en drinkbaar water, maar waar komt dat eigenlijk vandaan?

"In Vlaanderen winnen we ons drinkwater uit diverse ruwwaterbronnen, zoals ondergrondse reserves, kanalen en rivieren. Dit water wordt vervolgens grondig gezuiverd door drinkwatermaatschappijen, zodat het veilig is voor consumptie," legt VITO-onderzoeker Joni Dehaspe uit. "Wij monitoren de kwaliteit van de ruwwaterbronnen continu met sensoren. Zo kunnen we bij ernstige vervuiling, zoals een lozing door een bedrijf, snel ingrijpen. Dankzij geavanceerde computermodellen kunnen we zelfs voorspellingen doen over de gevolgen van vervuiling of langdurige droogte. Zo beheren en beschermen we onze kostbare watervoorraden met behulp van sensoren en data."