Mol ruikt in stereo

06 februari 2013 door Eos-redactie

De Oost-Amerikaanse mol (Scalopus aquaticus) is het eerste zoogdier waarvan bekend is dat het in stereo ruikt.

De Oost-Amerikaanse mol (Scalopus aquaticus) is het eerste zoogdier waarvan bekend is dat het in stereo ruikt.

Kenneth Catania, professor biologische wetenschappen in de Amerikaanse Vanderbilt Universiteit, heeft dit bewezen met een relatief eenvoudige proef. Hij liet de mol enkele keren zoeken naar een regenworm die hij in een cirkelvormig bakje had gezet (zie video). De mol had nooit meer dan vijf seconden nodig om het voedsel te vinden. Telkens bewoog hij bij het binnenkomen van het bakje even zijn neus, waarna hij recht op de worm afging.

Toen de mol met een afgesloten neusgat moest zoeken naar eten, liep hij in de richting van het open neusgat. Maar het echte bewijs dat deze mollensoort ‘in 3D’ ruikt, werd geleverd toen Catania kleine buisjes in de neusgaten stopte en die zo richtte dat het linkerneusgat lucht die van rechts kwam inademde en omgekeerd. Met omgedraaide neusgaten was de mol vaak niet in staat om zijn toetje te vinden.

‘Het feit dat mollen stereo-geursignalen gebruiken om voedsel te vinden suggereert dat andere zoogdieren die sterk afhankelijk zijn van hun reukvermogen, zoals honden en varkens, dit misschien ook kunnen’, zegt Catania. (jdv)