Onderwaterhittegolven? Wij hadden de term zelf nog nooit gehoord, terwijl het natuurlijk de logica zelf is. Want waarom zou de opwarming van de aarde zich ook niet manifesteren onder de zeespiegel? Misschien zelfs nog significanter dan aan land, geven twee recente studies aan.
Onderwater is er sprake van een hittegolf wanneer, vergelijkbaar met op het vasteland, de maximumtemperatuur vijf dagen op een rij significant hoger ligt dan normaal. ‘Normaal’ varieert dan, ook net zoals aan land, van watermassa tot watermassa.
Eerst wees een onderzoek onder leiding van kwantitatief ecoloog Christopher M. Free (Rutgers University) in Science op een afname van het visbestand met 4% tussen 1930 en 2010, als gevolg van de klimaatopwarming. Kort daarna stelde de meest uitgebreide studie van maritieme hittegolven tot nu toe een forse toename vast van zowel het aantal consistente temperatuurpieken als hun heftigheid.
Het meest indicatieve cijfer uit de publicatie in Nature Climate Change: het aantal hittedagen onder de oceaanspiegels lag tussen 1987 en 2016 maar liefst 54% hoger dan in de periode 1925-1954. Het meest sprekende voorbeeld dat onderzoeksleider en benthisch bioloog Dan Smale (Marine Biological Association) aanhaalt, is ‘The Blob’.
Die ‘Klodder’ is een gigantische massa veel te warm water voor de Amerikaanse Westkust die zich op haar voorlopige hoogtepunt in de periode 2014-2016 uitstrekte over zo’n 5,6 miljoen vierkante kilometer. Van Mexico tot Alaska, om dat op zich misschien abstract grote cijfer hallucinant tastbaar te maken.