Eos Wetenschap
Natuur & Milieu

‘Rotsen zijn niet ‘gewoon’ stenen. Ze vormen een unieke habitat’

Welke zeldzame plantjes groeien er op rotsmassieven? En welke impact heeft rotsklimmen op de biodiversiteit? Klimmer en bioloog in spe Sarane Coen voert onderzoek op de rotsen van Freÿr, bij Dinant.

Hoe cool zou het zijn als ik mijn masterproef kon doen op de rotsen, bedacht biologiestudent Sarane Coen een jaar geleden. Nu zakt ze geregeld af naar het klimmassief in Freÿr om er meetapparatuur te plaatsen en de biodiversiteit te onderzoeken. ‘We willen weten wat er op de rotsen groeit, en welke impact rotsklimmen daarop heeft’, vertelt ze. ‘Overal zijn barsten en gaten waar planten in groeien. Er heerst een microklimaat. De noordwand is vochtig, en het is er soms tien graden kouder dan op de zuidwand.’

De gegevens worden ook vergeleken met meetpunten vlak bij de rotsen. Bedoeling is het onderzoek over enkele jaren te herhalen, om trends in de gaten te houden. Welke impact heeft bijvoorbeeld de klimaatverandering, en rukken uitheemse planten op?

Het onderzoek in Freÿr, begeleid door ecologen Jonas Lembrechts (Universiteit Utrecht) en Koenraad Van Meerbeek (KU Leuven) krijgt overigens navolging. In België wordt ook in het klimmassief van Maizeret gemeten, en klimmers-wetenschappers uit landen als de VS, China, Zweden en Spanje springen mee op de kar.

‘Rotsen zijn tot nu toe gezien als ‘gewoon’ een geologisch onderdeel in een ecosysteem’, zegt Sarane Coen. ‘Onder meer omdat ze zo onbereikbaar zijn, is er nog niet veel over bekend. Maar dit zijn niet ‘gewoon’ stenen. Rotsen vormen een unieke habitat.’ 

Foto's: Kobe Burdack