Het moeraspareltje (Theridiosoma gemmosum) gebruikt een bijzondere jachttechniek. Ze gebruiken hun web als een katapult om insecten die voorbij vliegen uit de lucht te plukken.
De kleine spinnen bouwen een plat web en trekken het midden ervan naar achteren tot een kegelvorm, waarbij ze een strakke draad vasthouden als anker. Zodra een insect dichtbij komt, laten ze de draad los, waardoor het web als een katapult naar voren schiet en de prooi in de kleverige spiralen gevangen wordt.
De spinnen gebruiken niet alleen hun zicht om hun worp precies te timen, ze baseren zich ook op het geluid dat een naderend insect maakt. Met behulp van gevoelige haartjes op hun poten luisteren ze naar het gezoem van insecten, zoals muggen, en activeren ze hun katapult net op het juiste moment. De spinnen laten hun web zelfs los bij het geluid van een stemvork die het zoemende geluid van muggen nabootst. Het web schiet razendsnel richting prooi, waardoor een insect amper 38 milliseconden na het schot gevangen wordt.
Dat de spinnen niet altijd raak schieten, bewijst dit filmpje: