Vlaamse tuinen vliegen leeg
30 januari 2017 door Eos-redactieVrijwilligers telden tijdens het afgelopen Grote Vogelweekend van Natuurpunt gemiddeld amper 27 vogels per tuin.
Een absoluut recordaantal van 22.950 vrijwilligers telde tijdens het afgelopen Grote Vogelweekend van Natuurpunt gemiddeld amper 27 vogels per tuin. De Vlaamse tuinen zijn daarmee leger dan ooit. De huismus, de merel en de kauw vormen de top 3.
De huismus haalde het met grote voorsprong van de merel, die op een tweede plek belandde en de kauw, die doorstoot naar een derde plaats. De vink en de koolmees, die de afgelopen jaren steevast in de top 3 stonden, moesten het onderspit delven en tevreden zijn met respectievelijk een vierde en een vijfde plaats. 'Dit jaar kan je niet echt van winnaars spreken', zegt vogelexpert Gerald Driessens op de website van Natuurpunt. 'De huismus, merel en kauw verliezen gewoon minder sterk dan andere vogelsoorten.'
Vorig jaar telden vrijwilligers al een diepterecord met 28 vogels per tuin, dit jaar werd nog 1 vogel per tuin minder geteld. 'We zien historisch lage cijfers voor soorten die andere jaren massaal in een gemiddelde Vlaamse tuin te vinden zijn, zoals koolmees, pimpelmees, Turkse tortel, heggenmus en groenling', zegt Driessens. 'Het barslechte broedseizoen in het kletsnatte voorjaar is daar tenminste bij de mezensoorten verantwoordelijk voor'.
De enige soort die het dit jaar relatief beter doet is de groene specht. Vergeleken met 10 jaar geleden is hun aanwezigheid in de Vlaamse tuinen ongeveer verdubbeld.
Komt het nog goed met onze tuinvogels?
'Panikeren moeten we niet doen', zegt Gerald Driessens. 'Doorgaans is de natuur erg flexibel. Het barslechte broedseizoen van mezen als gevolg van het kletsnatte voorjaar kan weer rechtgetrokken worden na enkele goede broedseizoenen.' We kunnen zelf ook een verschil maken door tuinen vogelvriendelijk te maken met struiken, wilde hoekjes en vogelvoer. 'Uit de resultaten blijkt dat die elementen ervoor zorgen dat er meer vogels je tuin vinden zijn'.
Wil je je ook graag vrijwillig inzetten voor de wetenschap? Kijk dan eens op onze website voor burgerwetenschap: www.iedereenwetenschap.be