Voor duiven blijkt het geen probleem om jaren later dezelfde route naar huis te vliegen.
Wanneer postduiven terug naar hun hok vliegen gebruiken ze een combinatie van nauwkeurige kompassen en opgeslagen oriëntatiepunten. Uit een nieuwe studie blijkt dat ze na vier jaar nog altijd dezelfde route kunnen vliegen.
Volgens zoöloog Dora Biro (Universiteit van Oxford) is het onderzoeken van het geheugen bij dieren een uitdaging. Dit soort onderzoeken duren meestal geen jaren. Dat maakt het lastig om te zeggen hoe lang een dier iets kan onthouden.
Voor dit onderzoek bouwden Biro en collega’s daarom voort op data van vluchtroutes van postduiven tijdens een experiment in 2016. Deze routes werden vergeleken met routes die dezelfde postduiven drie of vier jaar later vlogen. Postduiven vlogen terug naar hun hok vanaf dezelfde boerderij 8,6 kilometer verderop. De vogels zijn tussendoor niet op dezelfde plek geweest. De gevlogen routes werden geregistreerd door gps-apparaatjes die tijdelijk op de rug van de duiven waren bevestigd.
Volgens zoöloog en coauteur Julien Collet (Universiteit van Oxford) misten sommige duiven een aantal belangrijke oriëntatiepunten onderweg. Veel andere duiven vlogen weliswaar vergelijkbare routes als in 2016.
Voor Vermon Bingman (Bowling Green State University, VS), onderzoeker dierennavigatie, was de uitkomst niet verrassend. Wel noemt hij het een nieuwe bevestiging voor het opmerkelijke geheugen van postduiven.
Bron: Universiteit van Oxford, Verenigd Koninkrijk