Vogels hebben last van verkeerslawaai
28 december 2016 door Eos-redactie‘Geluidspollutie’ wordt onderschat. Vogels zien er hun overlevingskansen door dalen.
Vervuiling kan verschillende vormen aannemen. ‘Geluidspollutie’ – zeg maar lawaai – wordt bijvoorbeeld nog al te vaak onderschat. Vogels zien er alvast hun overlevingskansen door dalen.
We staan er zelden bij stil, maar als we vogels horen kwetteren, fluiten of tsjilpen dan doen ze dat niet om ons te behagen, maar om met hun soortgenoten te communiceren. Een belangrijk onderdeel van die communicatie is het signaleren van gevaar, voornamelijk in de vorm van de nabijheid van roofdieren.
Amerikaanse biologen hebben nu onderzocht welke impact het lawaai van verkeer heeft op deze specifieke vorm van communicatie bij vogels. Ze deden dat bij twee mezensoorten, beide inheems in Noord-Amerika.
De onderzoekers stuurden geen katten of vossen op de vogels af, maar met een aantal luidsprekers en een zelfgemaakt voederplatform creëerden ze een experimentele setting om het effect van verkeerslawaai op de perceptie van alarmsignalen te meten. Het experiment bestond uit drie delen: in het eerste werd enkel verkeerslawaai gereproduceerd, in het tweede enkel nagebootste alarmsignalen en in het derde een combinatie van beide geluiden.
De resultaten logen er niet om. Terwijl het verkeerslawaai de mezen niet weghield van het voederplatform, was dit bij enkel de alarmsignalen wél massaal het geval. Maar het derde luik van het experiment beantwoordde de hamvraag. Inderdaad, bij de combinatie van verkeerslawaai en alarmsignalen kwamen vijf keer meer vogels aangevlogen dan bij enkel de alarmsignalen. Gelukkig maar dat de onderzoekers geen échte roofdieren hadden voorzien. (sst)
Bron: Megan Gall, Vassar College, New York, VS in The Condor: Ornithological Applications