Vuurmieren erven sociaal chromosoom
17 januari 2013 door Eos-redactieZwitserse onderzoekers identificeren chromosomen die het gedrag van vuurmieren bepalen.
Zwitserse onderzoekers identificeren chromosomen die het gedrag van vuurmieren bepalen.
Vuurmieren kennen twee familiale organisaties. Een jonge koningin kan ervoor kiezen om haar kolonie te verlaten en ergens anders een nieuwe, onafhankelijke kolonie op te bouwen, of ze blijft bij haar oorspronkelijke familie om naast haar moeder te regeren. Onderzoekers van de universiteit van Lausanne in Zwitserland hebben nu de genen achter deze individuele ‘carrièrekeuze’ geïdentificeerd. Het zijn er een 600-tal met de allure van een chromosoom.
Een chromosoom is een DNA-sequentie die als een geheel doorgegeven wordt naar de volgende generaties, en dus niet zoals de meeste genen ‘geschud’ wordt bij overerving. De geslachtschromosomen X en Y kent u wel: een combinatie van beide leidt tot het geslacht van een kind (XX = vrouw en XY = man). De Zwitserse onderzoekers ontdekten bij de mieren de ‘sociale’ chromosomen SB en Sb. Een combinatie van beide (SB/SB of SB/Sb) verklaart het gedrag van jonge koninginnen: blijf ik thuis of ga ik weg? Dit is de eerste keer dat een sociaal chromosoom gevonden wordt.
De onderzoekers waarschuwen in Nature wel voor te verregaande conclusies: ‘Het is onwaarschijnlijk dat hetzelfde mechanisme het gedrag van andere diersoorten bepaalt.’ (kv)