Ook wespen helpen bij de bestuiving van fruitbomen en andere gewassen. Toch hebben ze een heel slecht imago. Hoe komt dat?
Dat bijen het de laatste jaren niet onder de markt hebben, is bij de meeste mensen parate kennis. De neergang van bijenpopulaties wereldwijd zit zo vaak en prominent in het nieuws dat het wel lijkt alsof er geen andere bestuivende insecten zijn.
Net als bijen gaan echter ook wespen op zoek naar nectar en stuifmeel. Bijgevolg bestuiven ook zij actief fruitbomen en andere gewassen. Daarnaast zijn wespen ook carnivoren: ze jagen op insecten die bijvoorbeeld een gevaar vormen voor landbouwgewassen. Die beschermende functie hebben bijen niet.
Maar bij wespen denken de meeste mensen in de eerste plaats aan het irritant ongedierte dat een zomerse picknick komt verstoren of aan insecten waarvan het nest door de brandweer moeten worden verwijderd. Onterecht, schrijft een team van Britse en Italiaanse biologen. Zij ontdekten dat de afkeer van wespen bij het brede publiek voornamelijk een gevolg is van weinige of verkeerde informatie over hun leefwijze en hun ecologische rol.
Maar die emotionele afkeer komt eveneens voor bij wetenschappers, merkten ze. Zo wordt er veel meer onderzoek gedaan naar bijen dan naar wespen, en dit is bovendien niet iets van de laatste jaren.
Wespen danken hun slecht imago vooral aan relatief agressieve soorten die zich het liefst ophouden in de buurt van mensen. Andere soorten zijn veel minder agressief, maar tonen zich veel minder aan de mens.