Natuurwetenschappen
Ebolavirus al 20 miljoen jaar oud
De familie van de filovirussen, waartoe ook het ebolavirus behoort, ontstond 16 à 23 miljoen jaar geleden.
Volgt “grafeenlamp” de LED op?
Een lamp die werkt als een beeldbuis is nog energie-efficiënter dan een LED.
Nobelprijs Chemie: Kijken in de nanowereld
Lange tijd was het onmogelijk om individuele moleculen onder een microscoop te zien. De Amerikanen Eric Betzig en William Moerner en de Duitser Stefan Hell maakten het mogelijk.
Nobelprijs Natuurkunde: Revolutionaire led-lamp
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Zij krijgen de prijs voor het uitvinden van een nieuwe milieuvriendelijke lichtbron, de led-lamp.
Maak een deeltjesdetector van je smartphone
Natuurkundigen van de universiteit van Wisconsin-Madison hebben een manier bedacht om energierijke deeltjes uit de ruimte te detecteren met behulp van een smartphone.
Hiv-pandemie begon in Belgisch-Congo
De verspreiding van hiv wereldwijd heeft vrijwel zeker haar oorsprong in Kinshasa, de hoofdstad van de voormalige Belgische kolonie Congo.
Zoektocht naar vermiste Boeing brengt zeebodem in kaart
Alvorens wetenschappers de Indische Oceaan kunnen afzoeken naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines, moeten ze eerst een groot gebied van de oceaanbodem in kaart brengen. Op die manier ontdekten ze talloze voorheen onbekende onderzeese bergen.
Verraadt grondwater aardbevingen?
Afwisselingen in de chemische samenstelling van grondwater waarschuwen mogelijk voor een komende aardbeving.
De fysica in een bananenschil en ander 'lachwekkend' onderzoek bekroond
Vannacht werden naar jaarlijkse gewoonte de Ig Nobelprijzen uitgereikt, de alternatieve Nobelprijzen voor wetenschappelijk onderzoek met een ernstige hoek af.
Hoe het wilde konijn een tam schootdier werd
Sinds hun domesticatie 1.400 jaar geleden zijn tamme konijnen niet meer bang voor mensen. Hoe uit die omslag in gedrag zich in het DNA? Nieuw onderzoek geeft antwoorden op de genetische vragen rondom domesticatie.
Geneticadoorbraak: RNA herstelt DNA
Voor het eerst slaagden onderzoekers erin om beschadigd DNA van gist te herstellen met natuurlijk RNA. Een doorbraak die van belang kan zijn voor genetische aandoeningen bij mensen.
Taalgebruik ontmaskert nepartikels
Amerikaanse onderzoekers werken aan software die valse wetenschappelijke papers moet herkennen. Verdacht taalgebruik is de verklikker van dienst.
Bijna-doodervaringen, oeroude druppels en een wolvenpoot: meest gelezen artikels van deze zomer
Om weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.
Geen publicatiebias bij tijdschriften
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben negatieve onderzoeksresultaten net zoveel kans op publicatie als positieve.
Genetische vingerafdruk bestaat 30 jaar
Dertig jaar geleden ontdekte geneticus Alec Jeffreys een methode om personen van elkaar te onderscheiden op basis van hun DNA. Met deze genetische vingerafdruk is ieder mens op aarde te identificeren.
Zuidpoolmug heeft kleinste genoom
De Belgica antarctica, het enige inheemse insect van Antarctica, heeft het kortst gekende genoom.
Vrouw wint Fields-medaille voor wiskunde
Voor het eerst heeft een vrouw een Fields-medaille gewonnen, de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen, ook wel 'Nobelprijs voor Wiskunde' genoemd.
Twee nieuwe borstkankergenen
Na mutaties in de genen BRCA1 en BRCA2, blijkt dat ook mutaties in PALB2 en MEN1 op een verhoogd risico op borstkanker wijzen.