Natuurwetenschappen
Remedies tegen fraude
Spraakmakende fraudegevallen hebben de onderzoekswereld de afgelopen jaren geschokt. Hoe maken we de wetenschap weer clean?
Belgische reumaonderzoeker ontslagen wegens fraude
Een Belgische reumatoloog is in Nederland ontslagen wegens onderzoeksfraude. Ze manipuleerde bloedstalen om te verbergen dat haar testmethode niet deugde.
Ziekenhuisbacterie afkomstig van koeien
Uit verschillende genoomanalyses blijkt dat de ziekenhuisbacterie MRSA ooit op runderen voorkwam en pas na de overstap naar de mens resistent werd.
Eiwitten op DNA haarscherp in beeld gebracht
Naakt DNA, zoals dat gewoonlijk afgebeeld wordt, bestaat eigenlijk niet in onze cellen. Want ons DNA is altijd druk bezet met eiwitten.
Magma aan recordsnelheid
Het duurt gewoonlijk eeuwen voor magma vanuit het diepste van de aarde uitgespuwd wordt. Recent onderzoek van de Columbia University in New York bewijst dat het ook sneller kan.
Nieuwe atoomklok kan tijd herdefiniëren
Een nieuwe versie van de atoomklok werkt preciezer en brengt misschien een nieuwe definitie van de seconde met zich mee.
Rekengame efficiënter dan papieren oefeningen
Kinderen die wiskundeoefeningen maken met het computergame Monkey Tales boeken meer vooruitgang dan leeftijdsgenoten die vergelijkbare oefeningen op papier maken.
Mama, papa en ???
In het Verenigd Koninkrijk kunnen vanaf 2015 kinderen geboren worden met niet twee, maar drie genetische ouders. De fertilisatietechniek is bedoeld voor vrouwen met een zeldzame genetische aandoening. Maar ze is controversieel.
Paardgenoom is oudste ooit
Deense wetenschappers hebben het oudste genoom ooit gesequenced. Het genetisch materiaal is 700.000 jaar oud en bewijst dat alle paardachtigen van dezelfde voorouder afstammen.
Planten hebben wiskundeknobbel
Planten doen aan wiskunde om hun voedselverbruik ’s nachts te regelen.
Eenvoudige molecule beschermt naakte molrat tegen kanker
Wetenschappers hebben een stof gevonden die de naakte molrat wellicht beschermt tegen kanker. Het gaat om dezelfde molecule die de rat zijn flexibele, gerimpelde huid geeft.
Genoom leprabacterie nog geen haar veranderd
Wetenschappers hebben uit 1.000 jaar oude botten van leprapatiënten het genoom van de ziekmakende bacterie kunnen sequencen. De leprabacterie blijkt door de jaren heen nog maar weinig te zijn veranderd.
De wiskunde achter de Walibi-pas
Als de helft van de pretparkgangers het gecontesteerde prioriteitspasje gebruikt, verdubbelt de wachttijd voor de ‘gewone’ bezoeker, rekent netwerkingenieur en onderzoeker Wouter Rogiest (UGent) voor.
Mikhail Katsnelson: ‘Een mooie theorie is niks waard zonder test in het lab’
Mikhail Katsnelson, Russisch fysicus aan de Universiteit van Nijmegen, kon in 2010 evengoed de derde Nobelprijslaureaat zijn, naast André Geim en Konstantin Novoselov. Dit jaar wint hij voor zijn baanbrekende werk naar grafeen wel de officieuze Nederlandse Nobelprijs: de Spinozapremie ter waarde van 2,5 miljoen euro.
Drie wetenschappers winnen Spinoza-premie
Drie topwetenschappers krijgen ieder 2,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De wetenschappers mogen de premie besteden aan nieuw onderzoek naar eigen keuze.
Kernproeven geven inzicht in aanmaak zenuwcellen
Het volwassen menselijk brein maakt steeds nieuwe neuronen aan. Een ontdekking die we vreemdgenoeg danken aan kernproeven.
Atoommodel bohr bestaat 100 jaar
Het is honderd jaar geleden dat de Deense natuurkundige Niels Bohr de samenstelling van atomen en moleculen beschreef. Mooie gelegenheid om terug te blikken op die spannende jaren van de fysica, die onze blik op de natuur voorgoed veranderden.
Bouwen op nanoschaal
Het begint met één achtvlakstructuur, een octahedron, en na vier stappen zijn het er al 625. Zo ontstaat een ‘netje’ waarmee je bijvoorbeeld levende cellen kan vangen.