Diamanten groeien net als bomen
17 september 2013 door Eos-redactieDiamanten hebben net als bomen vaak jaarringen, en doen er miljoenen jaren over om te groeien.
Diamanten hebben net als bomen vaak jaarringen, en doen er miljoenen jaren over om te groeien. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Diamanten bestaan uit sterk samengeperste koolstofatomen en ontstaan diep onder de grond bij relatief hoge druk en temperaturen van boven de 1000 graden Celsius. Gedurende honderden miljoenen jaren ontstaan op die manier heel langzaam maar zeker edelstenen.
Amsterdamse aardwetenschappers ontdekten dat diamanten gedurende die lange groeiperiode net als bomen vaak ‘jaarringen’ hebben. Die ontstaan onder invloed van bijvoorbeeld temperatuurverschillen, waardoor de chemische samenstelling in de groeizones verandert. Dat is terug te zien in de diamant als ‘ringen’.
De onderzochte diamanten komen uit Jakoetië in Rusland en laten zien dat in het verleden in die regio twee belangrijke periodes zijn geweest waarin diamanten zijn ontstaan: 1 miljard jaar geleden en 2 miljard jaar geleden. Het onderzoek laat zien dat veel diamanten in beide periodes zijn gegroeid, waarmee voor het eerst is aangetoond dat diamanten er miljoenen jaren over doen om te groeien.
In beide periodes vonden grote veranderingen plaats in de aardkorst: tektonische platen in de regio schoven tegen elkaar waardoor vloeistoffen rijk aan koolstof zich verplaatsten en de diamanten konden groeien. Omdat diamanten zo oud zijn en heel langzaam groeien zijn ze uitermate geschikt om meer te weten te komen over de geschiedenis van de aarde.