Naakte molrat kent geheim voor gezond leven

01 oktober 2013 door Eos-redactie

Amerikaanse biologen hebben ontdekt hoe het komt dat de naakte molrat zijn leven lang gezond blijft.

Amerikaanse biologen hebben ontdekt hoe het komt dat de naakte molrat zijn leven lang gezond blijft.

Erg schattig ziet hij er niet uit, maar de naakte molrat heeft wel waar elk dier van droomt: een lang en gezond leven. Het knaagdiertje, dat vooral voorkomt in de hoorn van Afrika, leeft zo'n dertig jaar en blijft al die tijd kerngezond.

Hoe dat mogelijk is? Onderzoekers van de Amerikaanse University of Rochester hebben ontdekt dat de molrat nagenoeg perfect opgebouwde eiwitten aanmaakt. Hun bevindingen verschenen in het vakblad PNAS.

Biologen Vera Gorbunova en Andrei Seluanov namen de ribosomen van de naakte molrat onder de loep. Ze stelden vast dat het RNA van de ribosomen (rRNA) zich op een unieke manier splitst: de twee resterende onderdelen drijven niet van elkaar weg, zoals het geval is bij andere organismen, maar blijven bij elkaar en vormen zo een extra stevig platform waarop de ribosomen samenkomen.

Op die manier komen er bij het verbinden van aminozuren, een belangrijke stap bij de aanmaak van eiwitten, amper fouten voor. Terwijl dat bij andere dieren wel vaak het geval is, doordat een verkeerd aminozuur wordt ingeschakeld.

Concreet ontdekten Gorbunova en Seluanov dat de eiwitten in de cellen van de naakte molrat tot veertig keer minder fouten bevatten dan die in de cellen van een gewone muis. 'Een belangrijke gegeven, want hoe minder afwijkingen een eiwit bevat, hoe efficiënter het lichaam werkt', zegt Seluanov.

De volgende stap is het rRNA van een muis artificieel op dezelfde manier te splitsen en na te gaan of ook de eiwitten van de muis daardoor beter aangemaakt worden. Uiteindelijk hopen de onderzoekers nieuwe medische behandelingen te ontwikkelen die de eiwitaanmaak bij mensen reguleren. (adw)