Nanodeeltje maakt snelste pirouette

In een Zwitsers lab spint een glasdeeltje een miljard keer per seconde om zijn as.

Zwitserse natuurkundigen zijn erin geslaagd een glasdeeltje van slechts enkele honderden nanometer groot – duizend keer dunner dan een menselijke haar – zodanig te manipuleren dat het gigantisch snel rondom z’n eigen as draait.

Ze deden dat door het nanodeeltje in een vacuüm te plaatsen waarin het door een laserstraal werd opgetild. Daardoor heeft het deeltje geen contact meer met een ander oppervlak, en dankzij het hoge vacuüm zijn er geen luchtmoleculen die de draaiing zouden kunnen afremmen.

Door de polarisatie van de laserbundel te laten oscilleren, creëerden ze een klein krachtmoment dat het glasdeeltje deed roteren – steeds sneller en sneller, door de afwezigheid van wrijving.

Met een andere laser maten ze de rotatiesnelheid van het deeltje. Die bleek buiten het meetbereik te liggen, waardoor ze minstens een miljard omwentelingen per seconden bedraagt, een wereldrecord.

Door nanoglasdeeltjes gigantisch snel te laten tollen, willen onderzoekers meer inzicht krijgen in de eigenschappen van glas op het kleinste niveau, om zodoende materialen te kunnen ontwikkelen met nóg betere eigenschappen dan bijvoorbeeld glasvezel.