Eos Bibliotheek

Taxonomen ontdekken nieuwe ondersoort van een van de grootste kevers ter wereld

In het kort

Citizen Scientist ontdekt een nieuwe ondersoort van een van de grootste keversoorten op aarde.

Megasoma actaeon johannae is een nieuwe ondersoort van een van de grootste keversoorten op aarde. Ze werd ontdekt en beschreven aan de hand van een exemplaar uit de collecties van het KBIN.

Deze mysterieuze giga-kever werd pas recent beschreven door een van onze Citizen Science-collega’s. Geloof het of niet, de aarde verbergt nog heel wat geheimen!

Megasoma actaeon johannae is een ondersoort van een van de grootste keversoorten op aarde. De nieuwe ondersoort werd ontdekt en beschreven aan de hand van een exemplaar uit onze collecties. Wij bezitten dus het holotype (d.w.z. het referentiemodel) en ook talrijke paratypes van dit imposante schepsel!

Het holotype van Megasoma actaeon johannae, een van de grootste kevers ter wereld.

Olifantskever

Indrukwekkend is hij alleen al door zijn afmetingen. Zoals zijn naam aangeeft (Megasoma, in het Grieks letterlijk "met een groot lichaam"), is de Megasoma actaeon johannae met zijn 14cm een van de vijf grootste kevers ter wereld, samen met onder andere de Goliathkever (meer dan 11cm) en de Herculeskever (bijna 17cm). Megasoma’s worden in het Engels ook wel ‘elephant beetles’ (olifantskevers) genoemd, omdat ze zo groot en zwaar zijn: ze kunnen meer dan 150 gram wegen!

De mannelijke kevers zijn ook indrukwekkend door hun hoorn, die bijna 4 cm lang kan worden. Hiermee kunnen ze hun dominantie doen gelden als ze om vrouwtjes vechten. Ze kunnen er hun tegenstander zelfs mee optillen en neerslaan! Deze hoorn verklaart zijn tweede naam “actaeon”: in de mythologie werd Actaeon in een hert veranderd als straf voor het toekijken hoe Diana baadde, en kreeg zo horens. Z’n derde naam is opgedragen aan de vrouw van een van de wetenschappers die de kever heeft beschreven, Johanna.

Live fast, die young

Megasoma actaeon johannae komt vooral voor in Zuid-Amerika: in het noorden van Bolivia, Peru, Colombia, Ecuador... Maar als je er een tegenkomt, geen paniek! Ondanks z’n grootte en indrukwekkend voorkomen, voedt hij zich uitsluitend met rot fruit en sap.

De Megasoma actaeon johannae verschilt van zijn naaste neef, de Megasoma actaeon actaeon, omdat hij zelfs na zijn dood glanzend en zijdeachtig zwart blijft, in plaats van te verbleken. Hij leeft gemiddeld slechts 6 maanden in volwassen vorm (imago genoemd) na meer dan twee jaar als larve te hebben doorgebracht... live fast, die young!

 

Van Meenen, J., & Schouteet, T. (2018). A new subspecies and a new individual form of Megasoma Kirby, 1825 of Peru (Coleopteraé, Scarabaeidae, Dynastinae), Lambillionea, CXVIII(2):125-138.