Van pizzaprobleem tot codekraakster: wie is jouw favoriete wiskundige?

Op 22 september organiseert Platform Wiskunde Vlaanderen de tweede editie van het wiskundefestival MathFest. In een kort filmpje geven vijf deelnemers aan de Pitchbattle alvast een voorsmaakje. Wie verdedigt het best zijn of haar favoriete wiskundige? Stem mee!

Ahmad Shakleya - De bedenker van algebra en algoritme

Weet jij wie Mohammad ibn Moesa al-Chwarizmi is? Neen? Zijn nalatenschap ken je zeker wel. De Perzische wiskundige die leefde in de achtste en negende eeuw ontwikkelde de algebra (al-jabr) en het algoritme (een verbastering van Algoritmi, de naam die Europeanen in de middeleeuwen gaven aan al-Khwarizmi). Het is voor Ahmad Shakleya, student industrieel ingenieur aan de UAntwerpen en overtuigd vriend van de wiskunde, dan ook logisch om al-Chwarizmi te kiezen als favoriete wiskundige.

Kelly Schedin - Een touwtje rond de wereld

De Britse wiskundige William Whiston (1667-1752) volgde Isaac Newton op aan de University of Cambridge. Hij is ook de favoriete wiskundige van Kelly Schedin, lector wiskunde in de lerarenopleiding van Howest Brugge. Kelly daagt jullie in dit filmpje uit om een raadsel van Whiston op te lossen.

Winnie - De codekraakster

De Britse wiskundige en cryptoanalist Joan Clarke (1917-1996) ontcijferde tijdens de Tweede Wereldoorlog mee de geheime communicatie van Nazi-Duitsland, beter bekend als de Enigmacode. Ze is de favoriete wiskundige van Winnie.

Ivan De Boi - Het pizzaprobleem

De GOAT (The Greatest of All Time) van Ivan De Boi, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, is Carl Friedrich Gauss (1777-1855). Misschien ken je Gauss van zijn curve, maar het wiskundig genie bedacht ook het Theorema Egregium (Latijn voor uitstekende of opmerkelijke stelling). Los jij het pizzaprobleem op?

Stijn Cambie - Wanted: oplossing voor wiskundevraagstuk

Wiskundige Paul Erdős (1913-1996) schreef grofweg 1.500 wetenschappelijke artikelen, met daarin nog 600 onopgeloste problemen. Hij bood ook grote sommen geld aan mensen die zijn wiskundige problemen konden oplossen. Reken jij je rijk?

MathFest

Op 22 september organiseert Platform Wiskunde Vlaanderen de tweede editie van het wiskundefestival MathFest. Het festival is gratis en vindt plaats in het domein van Beisbroek, Zeeweg 96 (Brugge), in en rond het kasteel van de volkssterrenwacht Cozmix.

https://platformwiskunde.be/mathfest-2024

 

Wie pitcht het best?

Je kan stemmen tot woensdag 18 september, 22 uur.