Wetenschappers ontdekken gen dat planten doet bloeien

17 april 2012 door Eos-redactie

Planten met een defect FTIP1 gen bloeien later.

Planten kunnen het moment waarop ze beginnen te bloeien aanpassen aan omgevingsfactoren zoals de hoeveelheid licht, de temperatuur en de beschikbaarheid van voedsel. Maar wat planten er precies toe aanzet om bloemen te vormen, was vooralsnog onduidelijk.

Singaporese wetenschappers ontdekten dat een gen dat ze FTIP1 doopten daar voor iets tussenzit. De onderzoekers screenden vijf jaar lang verschillende eiwitten op hun mogelijke betrokkenheid bij het bloeiproces. Ze stelden vast dat planten met een schadelijke mutatie in het FTIP1 gen, dat codeert voor de aanmaak van het gelijknamige eiwit, onder normale omstandigheden veel later begonnen te bloeien. Vervingen ze de defecte versie van het gen door een goed functionerend exemplaar, dan bloeiden de planten min of meer op het gebruikelijke tijdstip.

Volgens de wetenschappers wijst dat erop dat het gen een sleutelrol speelt bij de sturing van de bloei en zou het bijgevolg kunnen worden gebruikt om zowel via klassieke veredeling als via genetische modificatie het bloeitijdstip van planten te wijzigen. (ddc)