Petra Vijncke
Waar wetenschapscommunicatie kruist met liefde voor natuur, daar vind je Petra Vijncke. Als communicatiemedewerker bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vertaalt ze wetenschappelijk onderzoek in mensentaal. En af en toe kruipt ze ook in haar pen of geeft een lezing, zeker als het over kleine kriebelbeesten gaat.
Meest behandelde onderwerpen:
Opgepast voor aliens - Hoe Europa ons oproept om invasieve soorten een halt toe te roepen
Meer dan tachtig soorten aliens staan nu op de zwarte lijst. Hoog tijd om in te grijpen, zo vindt de EU. #Beware of aliens.
Waarom je vast en zeker ‘Onderkruipsels’ (Rijksmuseum Amsterdam) moet bezoeken in de vakantie
Kleine kriebelbeesten beroeren al eeuwenlang onze emoties. Van walging over fobie tot fascinatie: ‘Onderkruipsels’ is een expo die je gezien moet hebben.
Zorgzame moeders met gifgroene ogen: harkwespen in het Zwin
Ze zien er fascinerend uit, houden er een bijzonder intrigerende leefwijze op na maar zijn zeldzaam: we hebben het over de harkwesp. En over bezorgde moeders, over vaders op café en over rebelse persoonlijkheden onder de insecten.
Hoe kijken Vlamingen naar (meer) wilde natuur?
Onze natuur wordt wilder en diersoorten komen (terug) naar onze contreien. Zijn Vlamingen daar altijd even blij mee? In deze aflevering hoor je Karin, die de komst van de wolf niet zo hard toejuicht. Je hoort ook wat Joachim Mergeay (onderzoeker bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en Glenn Deliège (milieufilosoof) denken over de komst van de wolf en onze schrik voor grote wilde diersoorten.
Wilde natuurgebieden in Vlaanderen
Drie experten – elk met een passie voor het gebied dat ze beheren of de diersoort die ze onderzoeken – tonen je in deze podcast hoe wilde natuur in Vlaanderen eruit ziet. Ga mee op stap met de boswachter van de Kalmthoutse heide, de beheerder van de Vallei van de Zwarte Beek (die de geboorte van de eerste Vlaamse kraanvogels meemaakte) en een enthousiaste otterexpert.
Hoe wild is onze Vlaamse natuur?
Er zijn terug otters, wolven, kraanvogels en bevers in ons land. Onze natuur wordt wilder en lijkt aan een herstel bezig. Steeds vaker zie je daarom de term ‘rewilding’ opduiken (verwildering van de natuur). In een nieuwe podcastreeks ontdek je wat rewilding betekent voor Vlaanderen. Aflevering 1: Hoe wild is onze natuur?