Psyche & Brein
Positieve herinneringen verhogen zelfbeeld bij borderline persoonlijkheidsstoornis
Mensen met borderline hebben vaak een onduidelijk en negatief zelfbeeld. Het ophalen van positieve herinneringen kan hun zelfbeeld verbeteren.
Traumatherapie lokt pseudoherinneringen uit
De traumabehandeling die stressvolle gebeurtenissen doet vervagen door simpele oogbewegingen kan onjuiste herinneringen veroorzaken.
Drie vragen en antwoorden over pseudoherinneringen
Soms herinneren we ons gebeurtenissen die we niet hebben meegemaakt. Hoe komt dat? Rechtspsycholoog Henry Otgaar (KU Leuven en Maastricht University) legt het uit.
Euthanasie bij psychisch lijden: wat zegt de wet?
Voor het eerst staan drie artsen terecht die euthanasie hebben verleend aan een psychiatrisch patiënte. De jury zal moeten beoordelen of de Belgische euthanasiewet zorgvuldig genoeg werd nageleefd. Hoe zit die wet in elkaar?
Factcheck: Is smartphonegebruik nadelig voor de examenresultaten?
Studenten die bovengemiddeld vaak bezig zijn op hun smartphone, doen het slechter dan wie dat minder dan gemiddeld doet. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen.
Betekenis van emoties verschilt per taal
In sommige talen is verdriet vergelijkbaar met angst en bezorgdheid. Andere talen zien verdriet juist soortgelijk aan spijt.
Zo houd je je goede voornemens wel vol
Goede voornemens: we houden ze even vol, maar na een tijdje zijn we ze alweer vergeten. Met deze tips lukt het wel.
Hoe objectief is ons geheugen?
We zijn vaak verwonderd over de fouten die ons geheugen maakt. Toch hebben we de stellige indruk dat het over het algemeen behoorlijk accuraat is. Klopt dat wel?
Wat te doen bij keuzestress?
Veel keuzemogelijkheden geven je veel vrijheid. Maar ze verhogen ook het risico op verkeerde keuzes, spijt en piekeren. En dat kan uitmonden in een depressie.
Waarom we geen herinneringen hebben aan onze baby- en peutertijd
Niemand herinnert zich zijn of haar baby- en peutertijd. Waarom gaan onze vroegste herinneringen maar terug tot de kleuterklas?
Experimentele therapie gaat alzheimer te lijf met licht en geluid
Amerikaanse neurowetenschappers ontwikkelden een therapie met licht en geluid tegen alzheimer om de eiwitklonters in het brein af te breken. Bij zieke muizen helpt het, hun geheugen knapt ervan op. De eerste klinische proeven zijn gestart.
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet... Eenzaamheid
Leerkrachten en klasgenoten lijken niet erg goed in het identificeren van eenzame jongeren uit hun klas.
Genetische overlap tussen psychische stoornissen
Grote studie vindt meer dan 100 genetische varianten die het risico op meerdere psychische ziekten verhogen.
'Weg met het label hoogbegaafdheid!'
Ontwikkelingspsycholoog Lianne Hoogeveen onderzoekt hoogbegaafdheid, maar ziet die term het liefst verdwijnen. “Je moet vooral kijken naar de behoeften van leerlingen op school, of ze nu een hoog IQ hebben of niet. Ieder kind heeft het recht elke dag iets te leren.”
Je brein aan de anticonceptie: wat de pil doet met emoties en gedrag
Dat de pil beschermt tegen zwangerschap weten we, maar wat is de invloed op hersenen, sociaal gedrag en emoties? Daar is nog nauwelijks onderzoek naar gedaan. Aandacht voor de psychologische effecten is aan het groeien.
Dementie bewijst: je persoonlijkheid zit in je brein en geheugen
Hoeveel ‘ik’ is er nog over als je dement wordt en herinneringen je steeds meer ontglippen?
Meeste depressietheorieën missen voldoende bewijs
De meeste theorieën over het ontstaan, in stand houden en terugkeren van een depressie zijn niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.
Anticonceptiepil gelinkt aan verkleind hersengebied
Vrouwen die de pil slikken hebben een kleinere hypothalamus dan vrouwen die de pil niet slikken.