Psyche & Brein
Beschermlaag in het brein verraadt dementie
Een lekkende bloed-hersenbarrière gaat samen met geheugenproblemen.
Herinneringen ophalen gaat achterstevoren
Een herinnering oproepen begint bij het geheel en gaat dan naar details. Dat is het omgekeerde van wat we doen als we een herinnering aanmaken.
Pil verbetert langetermijngeheugen
Zowel mensen als muizen onthielden objecten beter. Muizen zelfs 25 dagen langer dan normaal.
Veel leerlingen kampen met psychische problemen. Wie helpt hen?
Wie zijn de schoolinterne en schoolexterne zorgverleners bij wie leerlingen met verhoogde behoefte terecht kunnen? De Belgische universiteiten verenigen zich voor een groot nationaal onderzoek.
Competitie tussen cellen vertraagt alzheimer
Bij dementie worden hersencellen aangetast, waardoor ze uiteindelijk ook afsterven. Uit een bijzondere, nieuwe studie – weliswaar bij fruitvliegjes – blijkt dat ze best zo snel mogelijk uit de weg worden geruimd.
Oxytocine helpt de hersenen trauma's verwerken
Het hormoon kan ingezet worden bij de behandeling van het posttraumatisch stressstoornis.
Zegt de psychologie wel iets over jou en mij?
Psychologen vallen steeds terug op dezelfde types proefpersonen. Dat werpt vragen op over hoe universeel hun onderzoeksresultaten zijn.
Kan het bestaan van de ziel wetenschappelijk worden bewezen?
Die vraag is het uitgangspunt voor onderzoek door neurochirurgiepionier Wilder Penfield, in het kielzog van een van de meest twijfelachtige experimenten ooit. Zowel ethisch als methodologisch.
Sommige hersencellen beschermen zichzelf tegen alzheimer
Door goed schoon te maken zijn sommige hersencellen beter beschermd tegen de giftige eiwitten die alzheimer veroorzaken.
Het ideale cadeau
Wat leg je het best onder de kerstboom? Iets wat je zelf graag zou krijgen of iets waar je partner, vriend of moeder van houdt? Het antwoord is verrassend.
Primaten hebben een langwerpige schedel, wij mensen een ronde. Hoe komt dat?
De moderne mens heeft een rond hoofd, terwijl de schedel van Neanderthalers en veel andere primaten juist langwerpiger is. Dat verschil heeft waarschijnlijk een effect op de hersenstructuren en hersenverbindingen.
Opsluiten van migranten zorgt voor ernstige mentale problemen
Depressie, angst en posttraumatische stressstoornis komen het vaakst voor.
Helpen antidepressiva bij verdriet?
'Ik zie wekelijks mensen die antidepressiva voorgeschreven kregen om verdriet te verhelpen', vertelt professor emeritus klinische psychologie Manu Keirse in een recente aflevering van de Universiteit van Vlaanderen. 'Antidepressiva helpen daar niet tegen.'
Slim maar verveeld? Een onderzoek naar de motivatie van begaafde leerlingen
Dagen Vlaamse scholen de cognitief sterkste leerlingen wel genoeg uit? Vervelen begaafde leerlingen zich niet in de klas? En hoe stimulerend vinden ze hun schoolwerk?
Een neus voor depressie bij schoolkinderen
Onderzoek toont aan dat een persoonlijke, warme relatie tussen leerling-leerkracht al een verschil kan maken in kader van psychische problemen.
Hedendaagse jongeren hebben vaker mentale aandoeningen dan hun ouders op dezelfde leeftijd. Hoe komt dat?
Stress, slaaptekort en een gebrek aan beweging. Veel jonge mensen kunnen dat niet meer aan. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een epidemie van psychische problemen. Snel ingrijpen is de boodschap.
Vuile lucht tijdens zwangerschap verhoogt kans op autisme
Wonen in een buurt met veel luchtvervuiling is niet gezond. Dat wetenschappers nu een link vinden met autisme bij jonge kinderen, hoeft dan ook niet te verbazen.
8 goed of 2 fout? Positieve psychologie in het onderwijs
Op een positieve manier naar eigenschappen van leerlingen kijken, kan hun optimaal functioneren en welbevinden verhogen.