Psyche & Brein
Impulsieve psychopaten hebben afwijkende hersenverbindingen
Impulsieve mannen met psychopathische trekken hebben slechtere ‘wittestofverbindingen’ tussen bepaalde hersengebieden.
Meer stresshormonen in de zomer
In de zomer maakt ons lichaam meer van het stresshormoon cortisol aan dan in de winter.
Eenzaamheid krijgt aandacht op politiek niveau: Een reflectie
Onlangs kondigde N-VA aan dat ze eenzaamheid willen aanpakken. Ze willen aan de hand van een online meldpunt het sociaal isolement van eenzame individuen doorbreken. Maar zal de voorgestelde aanpak ook effectief blijken?
Zoeken naar zeepaardjes
Hij werd in Bologna ontdekt in 1564, maar het zou nog tot 1953 duren voordat iemand erachter kwam waarvoor de hippocampus dient.
Het begin van het einde
Dementie is de volgende wereldwijde pandemie. Epidemiologen schatten dat het aantal alzheimergevallen elke twintig jaar zal verdubbelen en dat de patiënten van vandaag maar het topje zijn van de enorme ijsberg van morgen.
Waarom maakt liefde blind?
Als we verliefd zijn, gebeurt er een hoop in ons lichaam. Vreemd genoeg voelen we ons zowel gestrest als gelukkig. Verschillende hormonen en neurotransmitters zijn daarvan de oorzaak.
Antidepressiva: manusjes-van-alles?
Medicijnen helpen bij meer kwaaltjes dan degene waarvoor ze bedoeld zijn. Vooral antidepressiva doen meer dan de bijsluiter belooft. Een op de drie voorschriften zijn zelfs voor off-labelgebruik. Hoe kunnen we dat verborgen talent beter benutten?
Risicogenen voor depressie ontdekt
Grote studie vindt 80 genen die de stoornis mogelijk aanwakkeren.
Van veel lezen, gaan kinderen niet beter lezen
Kinderen die goed zijn in lezen, lezen vaker. Maar van vaker lezen, ga je niet vanzelf beter lezen. Hoe goed je bent in lezen, is namelijk genetisch bepaald.
Omgaan met een chronische ziekte: Persoonlijkheid als kwetsbaarheidsfactor
In deze blogpost omschrijft Jessica Rassart haar doctoraatsonderwerp dat zij in mei 2018 zal verdedigen. Ze focust zich op de rol van persoonlijkheid in het omgaan met een chronische ziekte.
Leidt slaaptekort tot alzheimer?
Al na één nacht niet slapen, ontstaat er meer van het eiwit bèta-amyloïd in de hersenen. Dat eiwit is betrokken bij de ziekte van Alzheimer.
Waarom we zo graag uitstellen
Uitstelgedrag kan funeste gevolgen hebben. Waarom doen we dan zo vaak iets anders dan wat we horen te doen?
Financiële risico's nemen zit in het brein
Het brein van iemand die geneigd is financiële risico’s te nemen, heeft meer nuttige verbindingen tussen gebieden betrokken bij angst en beslissingen nemen.
Waarom je van stress dik wordt
Langdurige hoge concentraties stresshormonen in het bloed stimuleert de aanmaak van vetcellen.
Over lillende billen en Donald Trump
Wie kiest wat je koopt? Native advertising – reclame vermomd als nieuwsbericht – en product placement sturen je haast ongemerkt richting aankoop.
Samen in gesprek: De kracht van een echo
Je zit met een probleem of wilt je hart eens luchten en je spreekt er iemand over aan. Echter, mensen zijn snel geneigd om een gesprek over te nemen om hun eigen ervaringen te delen. Deze blog bespreekt een luisterende houding die ervoor zorgt dat de ander wel de ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te doen.
Kinderen met autisme minder vaak gevaccineerd
Dat vaccinaties autisme veroorzaken is een hardnekkige mythe die tot op vandaag aanhangers heeft. Nochtans zijn net kinderen met autisme minder vaak volledig gevaccineerd dan kinderen zonder de diagnose.
Gestreste moeder verandert babybrein tijdens zwangerschap
Foetussen van moeders die tijdens de zwangerschap veel stress ervaren, hebben andere connecties in het brein.