Psyche & Brein
Mensen met autisme hebben verstoorde tastzin
De verwerking in het brein van wat je voelt, gebeurt anders als je autisme hebt.
Het effect van slaaptekort op de hersenen
In tijden van (her)examens en deadlines zijn "nachtjes door" voor velen geen uitzondering. Maar wat doet dat zoals met onze hersenen, dat slaaptekort? Een nieuwe studie heeft voor het eerst meet duidelijkheid gebracht rond het precieze effect van slaapdeprivatie. Het team van Luikse en Britse onderzoekers publiceerden hun resultaten recent in het gerenommeerde tijdschrift Science.
Dt-fouten maak je in je hoofd
Iedereen maakt dt-fouten, zelfs wie de spellingregels perfect beheerst. Psycholinguïst Dominiek Sandra onderzocht waarom dt-fouten zo hardnekkig zijn. Je trapt in een spellingval omdat je ‘werkgeheugen’ vol zit.
Zorgen levensechte babypoppen voor meer tienerzwangerschappen?
Babypoppen die huilen, gevoed en verschoond moeten worden; ze zijn ooit ontwikkeld als afschrikkingsmiddel om tienermeisjes ervan te weerhouden om zwanger te worden. Maar ze hebben het tegenovergestelde effect.
Waarom sommige kinderen school haten
En dat terwijl het brein van nature popelt om te leren.
Injecteerbaar gaas volgt hersenactiviteit
Breinimplantaten bestaan al geruime tijd, maar doordat ze zo instabiel zijn en bovendien van rigide materialen vervaardigd kunnen ze niet lang functioneren. Met een inspuitbaar elektronisch gaas wordt dat probleem verholpen.
Diagnose van psychische ziektes met hersenscans
Mensen met psychische problemen krijgen in de toekomst misschien een objectieve diagnose via een bloedtest of hersenscan.
Kinderen leren in hun slaap
In vergelijking met volwassenen, hebben kinderen een enorm vermogen om snel bij te leren. Hun geheim ligt in hun slaap, ontdekken neurologen aan de Université Libre de Bruxelles.
Wetenschappers ontdekken nieuw syndroom
Het syndroom gaat gepaard met ernstige hersenafwijkingen en een zware verstandelijke beperking.
Depressieve ouderen worden niet altijd dement
Zowel ouderen met een depressie als ouderen met alzheimer hebben een kleinere hippocampus. Maar er is geen link tussen beiden.
Honden verkiezen bevestiging boven iets lekkers
Blijven honden hun baasje trouw uit vriendschap, of zijn ze gewoon uit op het eten dat hij hen elke dag serveert?
Zo word je een topcoach
Het is een vertrouwd beeld: atleten die na een sterke prestatie in de armen van hun coach vliegen. Hoe word je een topcoach? Vier wetenschappelijk onderbouwde tips.
Jeugdtrauma helpt je aan olympische medaille
De Spelen zijn nog niet halfweg, en België heeft nu al evenveel medailles beet als vier jaar geleden. Dat heeft meer dan alleen met de juiste genen en een goeie coach te maken. Brits onderzoek wijst uit dat ‘supertoppers’ vaak mentale kracht halen uit een jeugdtrauma.
Nieuw inzicht in alzheimer
Sommige delen van de hersenen zijn gevoeliger voor alzheimer dan anderen. Dat komt omdat ze opgestapelde eiwitten niet goed opruimen. Wetenschappers kunnen door te kijken naar het DNA voorspellen welke gebieden gevoelig zijn voor alzheimer.
Vrijwilligers zijn mentaal gezonder
Veertigplussers die aan vrijwilligerswerk doen, zijn mentaal gezonder en emotioneel stabieler dan anderen. Dat blijkt uit een grote enquête onder vijfduizend Britse gezinnen.
Onbaatzuchtig gedrag poetst je imago op
Wie nooit een ander helpt of samenwerkt, kan last krijgen van een kwalijke reputatie. Alleen al om een goed imago te behouden, werken mensen beter samen. Dat ontdekten wetenschappers bij een Papoea-Nieuw-Guineese stam.
Londenaren voelden zich tijdens Spelen beter in hun vel
De impact van de organisatie van de Olympische Spelen op de gaststad is niet alleen van economische aard. Ook gevoelsmatig laat het grootste sportevenement ter wereld zijn sporen na – al ebben die vlug weg.
Gamen kan schoolprestaties verbeteren
Online gamen verbetert de schoolresultaten van 15-jarigen. Maar activiteiten op sociale media hebben een averechts effect.